Későn jött a közbeszerzési törvény módosítása - Mennyi lesz a visszacsorgó pályázati pénz?

Agrárszektor
2016 elején jelent meg egy sor vidékfejlesztési kiírás, többek között az állattartó telepek korszerűsítése és a kertészeti gépbeszerzés támogatása, az élelmiszeripari feldolgozásra kiírt pályázat pedig 2015 végén nyílt meg. Az első támogatói okiratok két év elteltével érkeztek meg az igénylőkhöz - sokak számára ez már késő volt. Időközben nagyot fordult a világ. Először fordult elő, hogy fiatal gazdák is lemondtak a 12 millió forintos "ingyen pénzről". Mi történt?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Facebook-bejegyzésben tudatja egy pályázatíró, hogy 800 ezer forinttól 500 millió forintig terjedő támogatási összegű pályázatok keresik új megvalósítójukat. Csak néhány példa a sok közül:

  • Baromfi állattartó telep korszerűsítési kiírás (ÁTK): Támogatási összeg: 500 millió Ft. Cél: nevelőólak (2 db), utónevelő és a telepi pihenő épület megépítése, tartástechnológia, infrastruktúra kiépítése, biomassza kazán, napelemes kandelláberek, terménytároló építése.
  • Élelmiszer-feldolgozás (ÉLIP):Támogatási összeg:165 millió Ft. Cél: 3000 m3 alatti hűtőház (hűtőtér, manipuláló, szociális épület, napkollektor), Copeland kompresszorok, Crocco kondenzátorok, Crocco terem-léghűtők, hűtőköri elemek és Lae elektronikus szabályzók beépítése.
  • Tevékenység diverzifikálása, szálláshely kialakítása (Nagydiverz): Támogatási összeg:42 millió Ft. Cél: 3 koronás minősítési védjeggyel rendelkező, 4 férőhelyes, 2 vendégszobás apartmanos elrendezésű, korszerű egyéb szálláshely kialakítása (finn szauna, parkoló, e-bike töltő) napelemrendszer.
  • Kertészeti gépbeszerzés:Támogatási összeg: 10 millió Ft. Cél: Elektromos metszőollók, virágritkítók, targonca, tőközművelő, boronafog, tárcsa, szervestrágyaszóró, műtrágyaszóró, szárzúzó, gallyseprű beszerzése.
Közkedvelt volt a baromfitelep korszerűsítésére kiírt pályázat

Szinte mindennapos téma a kertészeti  és az állattartótelepi beruházások megvalósításának nehézsége. Amerre csak megfordulunk, az, aki pályázásra adta a fejét, az építési költségek elszabadulásáról és a kivitelezők hiányáról panaszkodik. És persze ott van a közbeszerzés problematikája. Igaz ugyan, hogy az eljárás lefolytatásának értékhatára 40 millióról 300 millió forintra emelkedik - és ez a már odaítélt támogatásokra is érvényes -, ám a módosítás későn jött. Most jár le az első 12 hónap az elsőként elfogadott pályázatoknál, ami azt jelenti, hogy a költségek 10 százalékával már el kellene számolniuk a nyerteseknek. Csakhogy sokan a közbeszerzési procedúra miatt el sem kezdték a megvalósítást. Egy debreceni pályázatíró szerint megoldás lehet, ha egyszeri elszámolásra tér át a pályázó a Kincstárnál, de többszázmilliós támogatási összeg esetén ez óriási anyagi terhet jelent a számára.

Normál esetben minden egyes elszámolást kifizetés követ, amit a következő mérföldkő megvalósításába forgathat be a pályázó. Ha csak egyszer számolhat el, az azt jelenti, hogy a megvalósítás időszakában kizárólag saját magára és a banki forrásokra támaszkodhat, ami nyilván nagyobb anyagi teher. Fontos lett volna már tavasszal meglépni a közbeszerzési törvény módosítását, akkor már nyáron sokat haladhattak volna előre a pályázók. Most maradt számukra egyetlen év a megvalósításra, sokkal rosszabb anyagi feltételek között."

A beruházás költségoldalának elszállása is általános jelenség. 2015 óta az országban zajló építkezési láz miatt az építőanyagok és a szakemberek is drágultak. Mindehhez hozzájött az acél- és alumínium piacát érintő vámháború, így a fémszerkezetek is nehezebben elérhetőek. A debreceni pályázatíró a kérelmezők 15-20 százalékánál tapasztalja azt, hogy inkább visszalépnek a pályázat megvalósításától. A Magyar Államkincstárnál egy neve elhallgatását kérő személy a megítélt támogatási összegek 25 százalékos visszacsorgását valószínűsíti. Egy másik úgy véli, inkább csak a kisebb pályázók morzsolódnak le, ami nem rendkívüli jelenség.

"Sok olyan kis- és közepes vállalkozás is részt vett a pályázatokon, amelyek nem mérték fel jól a lehetőségeiket. Még mindig jellemző hibának látom, hogy a beruházással létrejött többletkapacitáshoz mérten túl optimistán becsülik meg a keresleti oldalt, illetve nincs megfelelő tervük az áru marketingjére, értékesítésére. Ami pedig a fiatal gazdákat illeti: 12 millió forint egy vállalkozás életében nem nagy összeg, még ha elsőre soknak is tűnik. Hamarabb elfogy, semmint gondolnák..." - jegyzi meg a hivatalnok.

Nem lesz üvegházépítési láz a kertészeti ágazatban

"140-150 pályázatot írtunk az elmúlt két évben. Rutinosnak számítok a szakmában, de most először találkozok azzal, hogy fiatal gazdák is lemondanak a 12 millió forintról, mert nem érzik úgy, hogy a vállalkozásuk biztos lábakon áll. Nyilván a kisebb pályázók között nagyobb a lemorzsolódás, például a kisüzemek fejlesztése terén, de vannak nagyok is, különösen az állattartók között, akik visszalépnek. Az én esetemben leginkább a Bács-Kiskun megyei baromfitartók bizonytalanodtak el a 2017-es madárinfluenza-járvány után. Úgy látom, az odaítélt összegek 25-30 százalékát végül nem fogják felhasználni a nyertesek" - meséli egy alapvetően fiatalokra specializálódott pályázatíró. Megjegyzi, a pályázatírókat is rendkívül rosszul érintte a két éven át elhúzódó bírálati folyamat. A korábbi pénzügyi ciklusokban kiválóan működött az a megoldás, hogy a nyertes pályázó a lehívott támogatási összegből fizette ki a pályázatírónak járó sikerdíjat. Most azonban ők is csak írnak és írnak, várnak és várnak - immár több mint két éve. A lehívható összegek egyelőre nagyon szerények.

Az elnyert pályázatokat egyébként át lehet adni egy másik, ambíciókkal teli gazdának is. Érdeklődés ugyan van az ilyen becsődölt projektek iránt, de a pályázatírónak az a tapasztalata, hogy tíz érdeklőből mindössze egy lesz az, aki végül átvállalja a projekt megvalósítását. Ilyen esetekben a következőkre kell figyelnie az átvevőnek:

  • Csak nyertes támogatói okirattal rendelkező projektek adhatók át.
  • Az eredeti nyertesnek kell az ügyfélkapuján át bejelentenie a változást.
  • Amikor ez megtörténik, ettől a pillanttól kell úgy tekinteni az átvevőre, mintha ő lenne a kérelmező, aki ezen a napon nyújtotta be a pályázatát.
  • A pályázatokhoz megkövetelt 50 százalékos mezőgazdasági tevékenységből származó árbevételi arány és a 6000 STÉ is ehhez az időponthoz igazodik, vagyis idei projektátvételnél a 2017. év adatai a fontosak, ha viszont 2019-ben lépünk, akkor a 2018-as bevételi adatok számítanak.
  • Az elnyert támogatás összege nem módosítható, hiába emelkedtek azóta a megvalósítás költségei.
  • Az eredeti projekt célkitűzései nem változhatnak.
  • Vannak jogcímek, amelyeknél a megvalósítás helyszíne sem módosítható, ilyen a diverzifikációs felhívás, amelyiknél lényeges elvárás volt a beadás megelőző év július 1. óta fennálló vidéki térségbe illeszkedő helyszín.
  • Két éven belül meg kell tudni valóstíani a beruházást, a költségek 80 százalékával el kell tudni számolni, és 5 éven át működtetni kell a projektet.
  • Ha már nem kell közbeszerzési eljárást lefolytatni, akkor ennek költsége nem sorolható az elszámolható kiadások közé.

Végül ejtsünk szót a bírálókról is. A közigazgatásra is cunamiként érkező pályázati hullám nem volt arányos a kapacitásokkal, ami ott is munkaerő-elvándorlást eredményezett. A pályázatíró ezért problémaként említi az Államkincstár szakembergárdájában megfigyelhető fluktuációt és emiatt a szaktudás hiányát.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02