Melyik ágazat hozza a legtöbb jövedelmet a legkevesebb támogatásból?

agrarszektor.hu
A közvetlen kifizetések és a jövedelmezőség viszonyát is vizsgálta az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb elemzése, amely 2017. év Tesztüzemi Rendszerből nyert adatokra épül. Kiderült, hogy a kevés erőfeszítéssel megszerezhető átalánytámogatások leginkább a húsmarhatartást tartják életben, míg a zöldségtermesztők és baromfisok e nélkül is jól boldogulnának. Főképp a zöldségtermelők.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A különböző típusú gazdaságok jövedelmezőségének változása a nettó hozzáadott érték alapján vizsgálva viszonylag egyöntetű képet mutatott 2017-ben a korábbi évekhez képest. A tízféle üzemtípus közül hét növelni tudta a jövedelmét.

Az üzemméretre vetített nettó hozzáadott érték alapján 2017-ben a gyümölcstermesztő és a szabadföldi zöldségtermesztő gazdaságoknál nőtt a legnagyobb mértékben a jövedelem (84, illetve 80 százalék). A zöldségtermesztő gazdaságok árbevétele 6 százalékkal emelkedett a 4 százalékkal csökkenő költségszint mellett.  A szántóföldi növénytermesztők jövedelme pontosan megegyezett az egy évvel korábbival. A szőlőtermesztők eredményét továbbra is a jövedelem jelentős változása (volatilitás) jellemzi. A 2016-os nagy emelkedés után jelentős volt a visszaesés.

Az állattartók közül a tejtermelő gazdaságok pozitív eredménye a tejárral van összefüggésben: 1 kg tej ára 18 százalékkal növekedett, az üzemi költségeik ettől jóval kisebb mértékben, csak 5 százalékkal emelkedtek. A sertéstartó gazdaságok jövedelme is nőtt, hiszen sertés ára is 8 százalékkal meghaladta az előző évit.  A sertéstartásban meghatározó társas gazdaságok egy számosállatra jutó adózás előtti eredménye 11 százalékkal magasabb volt. A brojlercsirketartó gazdaságokat 2017-ben a madárinfluenza sújtotta, és hatalmas veszteséget szenvedtek el: a nettó hozzáadott értékük 60 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a tojástermelő gazdaságokban 79 százalékkal emelkedett a nettó hozzáadott érték, vagyis kiváló évet zártak. Az ágazat pozícióját a pulyka-, kacsa- és libatartás javuló jövedelmezősége is felfelé javította.

Ami igazán érdekes, az a közvetlen támogatások hozzájárulása a mezőgazdasági jövedelmekhez.

Míg a húsmarhatartás csak a támogatásoknak köszönheti a jövedelmezőségét, addig a zöldségtermelők kiválóan boldogulnak e nélkül is.

Magas a támogatás jövedelmen belüli aránya a tejtermelő tehenészetek esetében is - meghaladja a 63 százalékot - de elkényeztetett helyzetben vannak a szántóföldi növénytermesztők is (57%). A támogatások a zöldséghajtató és szabadföldi zöldségtermesztő gazdaságok jövedelmét befolyásolják a legkisebb mértékben (0,4, illetve 15,6 százalék), Őket követik a szőlőtermelők - de megjegyezzük: ez csak a közvetlen kifizetésekre igaz, a pályázható forrásokat ugyanis lelkesen igényli a szektor -, a harmadik helyre pedig a baromfisok futottak be (29%).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?