Ennyit keresnek a növénytermesztők és az állatartók egy jó évben

agrarszektor.hu
2018-ban nőtt az egy hektár mezőgazdasági területre jutó kibocsátás, viszont csökkent a jövedelmezőség a Statisztikai Tükör legfrissebb számai szerint. Nem zártunk pedig rossz évet, amit az is mutat, hogy a vállalkozói jövedelem több volt, mint a kapott a támogatások. A statisztika szerint nem adtunk ki sokkal több pénzt munkabérre, emögött az intenzív gépesítés állhat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ennyit kerestek a növénytermesztők

Magasan átlag feletti a jövedelmezőség a Közép-Dunántúlon, Dél-Alföldön, Nyugat-Dunántúlon, és jelentősen elmaradt Észak-Magyarországon. 2018-ban a vállalkozói jövedelem értéke egy hektár mezőgazdasági területre vetítve átlagosan 133 ezer forint volt. A fajlagos mutató nagysága a régiókban tág határok (60 és 170 ezer forint) között szóródott: Dél- és Észak-Alföldön kiugróan magas volt, Közép-Dunántúlon az átlag körül alakult, a többi régióban elmaradt az átlagostól.

Ennyit kerestek az állattartók

2018-ban az egy állategységre vetített vállalkozói jövedelem átlagosan 310 ezer forint volt. A fajlagos mutató nagysága a régiókban nagyobb határok (185 és 340 ezer forint) között szóródott, mint az egy hektárra jutó jövedelemé. A mutató Dél-Dunántúlon, Dél- és Észak-Alföldön kiemelkedő volt, a Közép-Dunántúlon is valamivel az átlag fölött alakult. A többi régióban jóval elmaradt az átlagostól. A mutató tekintetében kiemelkedő három régió teljesítményét a növénytermesztés és az állattenyésztés volumene magyarázza.

Ennyivel járult hozzá a támogatás

A jövedelem és a munkaerő-felhasználás is csökkent 2018-ban. A jövedelmek forrásaként az alábbi ábra bemutatja a bruttó hozzáadott értéket és a jövedelmet növelő egyéb tételeket. A csatlakozás óta a földalapú és vidékfejlesztési támogatások fokozatosan emelkedtek. 2015-től viszont ismét nagyobb szerepet kaptak a terméktámogatások. Ez annak köszönhető, hogy a 2015-től érvényes Közös Agrárpolitikában (KAP) a tagállamok mozgástere bővült, Magyarország pedig a rendelkezésre álló termeléshez kötött támogatási keretet teljes egészében felhasználja. A növénytermesztési és az állattenyésztési terméktámogatások mértéke is többszörösére emelkedett a 2015-öt megelőző évekhez viszonyítva.

Ezzel szemben a felhasználási oldalon szereplő költségek (munkadíj, bérleti díj és kamat) és az értékcsökkenésre elszámolt összeg kevésbé változnak. Az uniós csatlakozásunkkal a mezőgazdasági vállalkozók jövedelmén belül megnőtt a támogatások aránya. Az időjárástól függő kibocsátás ingadozása a jövedelem alakulását is számottevően befolyásolja. 

Jó hozamú években a támogatások szerepe csökken a jövedelem összetételében, 2018-ban 78% volt ez az arány.

A fizetett munkaerő-ráfordítás évek óta tartó emelkedése 2017-től csökkenésbe fordult, ez a folyamat 2018-ban tovább folytatódott, ami ellentmond annak a tapasztalatnak, hogy drágul a munkaerő. A csökkenés a gépesítésnek köszönhető. Az éves munkaerőegységben (ÉME)2 kifejezett élőmunka-felhasználás 7,1%-kal csökkent 2017-ben az előző évhez viszonyítva, és  8,7%-kal 2018-ban. A mezőgazdasági termelők 2018-ban 399 milliárd forintot fizettek ki munkavállalóiknak, 3,3%-kal többet, mint az előző évben. Mivel a munkabérek ennél jóval nagyobb mértékben emelkedtek, ez csak úgy lehetséges, ha kevesebbet alkalmazottal és több géppel oldották meg a termelési feladatokat.

Olvasson bele a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia programjába, ahol a támogatásokkal és a termelés kihívásaival kapcsolatban is talál előadást, kerekasztal-beszélgetést. Regisztráljon most a december 4-5-i eseményre!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?