Ezt teszi a mediterrán klíma a villányi borokkal

MTI
A Villányi borvidéken a mennyiségét tekintve jó átlagos, minőségében pedig kiváló volt az idei szőlőtermés - közölte a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára, Nagy Gergely az MTI-vel a szüret utáni jelentések alapján.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A késő tavaszi, nyári csapadék kihívások elé állította a gazdákat idén, hiszen folyamatosan kellett védekezniük a gombabetegségek ellen. Kárpótolta őket viszont az érési folyamat utolsó fázisában a száraz, napos, meleg időjárás, ami kedvezett a szőlő minőségének. Az ültetvényeken mostanra befejeződtek a talajmunkák, és a nagyobb borászatok már metszik a szőlőt. Utóbbi folyamat egészen tavaszig eltart, hiszen ez a munka nem gépesíthető.

A Villányi borvidék 81 százalékát lefedő kékszőlők közül is a legnagyobb területeken a testes és karakteres vörösborokat adó fajták termettek idén. A cabernet sauvignont 421, a cabernet francot 333, míg a kékoportót 342 hektáron szüretelték. Jelentős területről szüretelték még a merlot és a kékfrankos termését, előbbi 284, utóbbi 285 hektáron termett 2019-ben.

Nagy Gergely szerint a termésátlagok az elmúlt évek viszonylatában jónak tekinthetők, de a kékoportó kiemelkedő eredményekkel zárt, hektáronként átlagosan 90 mázsát hozott. A kékfrankosból hektáronként 84, merlot-ból 77, cabernet sauvignonból 60, míg cabernet francból 64 mázsát szedtek le. A hegyközségi titkár közölte, a testes vörösborok legnagyobb része a következő hónapokban vagy csak 2020 végén, 2021-ben jelenik meg a kínálatban.


Az évente mintegy félmillió palack bort értékesítő, Az Év Pincészete díj idei versenyében győztes borászat vezetője, Günzer Tamás szerint az idei vörösborok testesek, tökéletes színanyagúak, méltóak a megszokott villányiakhoz. Kiemelte:

a késői szüretelésű vörös fajtákból készülő borok a mediterrán jellegű klíma miatt magas, nem ritkán 15-16 százalékos alkoholtartalommal rendelkeznek, ami a kiváló évjáratok jellegzetessége.

A borász szerint minden újbor kiváló minőségű, személyes kedvence a 2019-es rosé és a mont blanc. A szakemberek szerint a Villányban megtermelt borok 5-10 százaléka kerülhet külföldre, ugyanakkor a következő években várhatóan erősödni fog az exportra kerülő borok aránya. Értékesítési problémáktól idén sem tartanak a villányi bortermelők, a 2019-ben megtermelt mennyiséget bizonyosan el tudják adni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?