Fuvarozók, figyelem! Új szabályokat hoztak a koronavírus-járvány miatt

Fuvarozók, figyelem! Új szabályokat hoztak a koronavírus-járvány miatt

MTI
A lakosság ellátásának biztosításához szükséges áruszállítás folyamatosságának biztosítása érdekében a magyar fuvarozókra vonatkozó előírásokról döntött a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs - közölte a rendőrség csütörtökön a honlapján.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának közleményében azt írták, a vonatkozó kormányrendelet szerint Olaszország, Kína, Korea, Izrael és Irán területéről érkező magyar állampolgárok esetében, akiknél az egészségügyi vizsgálat során a koronavírus (COVID-19 fertőzés) gyanúja nem merül fel, kötelesek 14 napra lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön otthoni járványügyi megfigyelésnek - vagyis hatósági házi karanténnak - magukat alávetni.

Ugyanakkor - mint kiemelték - a lakossági ellátáshoz szükséges áruszállítás folyamatosságának biztosítása érdekében felmerülhet, hogy a hatósági házi karanténba utalt, de a fertőzés jeleit nem mutató magyar állampolgárságú járművezetők bizonyos feltételekkel ismételten munkába álljanak. Erre figyelemmel az operatív törzs arról döntött, hogy a magyar állampolgárok a 14 napos hatósági házi karantén tartama alatt bizonyos feltételek, illetve előírások megtartása mellett folytassák a lakossági ellátáshoz szükséges áruszállításhoz kapcsolódó járművezetői feladatait.

Ennek feltétele, hogy az érintett a biztonságos vezetésre képes állapotban lévőnek tartja magát, továbbá nem tapasztalja magán a koronavírus tüneteit, és ezt a munkáltatója is így ítéli meg, továbbá, hogy a számára kijelölt hatósági házi karantén helyszínének elhagyásáról az illetékes járványügyi hatóságot (a határozatot hozó járási hivatalt) értesítette. Feltétel továbbá, hogy a gépkocsi megfelelő mennyiségű védőfelszereléssel (kesztyűvel és maszkkal), valamint fertőtlenítőszerrel legyen ellátva, és a járművezető a fülkében rendszeresen alkalmazza a fertőtlenítőszert az általa megérintett kezelőszervek, berendezések fertőtlenítésére. Az egyszer használatos kesztyűket minden alkalmazás után cserélni kell.

A járművezető a rakodásban nem vehet részt, lehetőleg a gépjármű vezetőfülkéjében kell tartózkodnia. A fuvarokmányok átadásakor a járművezető és az ügyintéző egymással nem érintkezhet, és az áruelhelyezésről, a rakomány rögzítéséről a felrakást követően a járművezető önállóan győződhet meg - fejtették ki. Ezen előírások - megtartása esetén az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója által biztosított, a hatósági házi karantén alóli felmentést megadottnak kell tekinteni - áll a rendőrségi közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?