Koronavírus: rendkívüli uniós támogatást kér Magyarország Brüsszeltől a válság miatt

Koronavírus: rendkívüli uniós támogatást kér Magyarország Brüsszeltől a válság miatt

agrarszektor.hu
Az uniós agrárminiszterek május 13-ai videokonferenciáján Magyarország további uniós támogatási intézkedések bevezetését kérte a baromfi-, a sertés- és tejágazatban a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet kezelésére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az uniós agrárminiszterek egyetértettek abban, hogy az Európai Bizottság által eddig meghozott intézkedések nem elegendők a koronavírus-járvány miatt kialakult válsághelyzet kezelésére, ezért további rendkívüli intézkedések azonnali bevezetését kérték az unió mezőgazdasági biztosától. A magyar delegációt vezető Feldman Zsolt államtitkár kérte az Európai Bizottságot, hogy a baromfi, a sertés és a tejágazat esetében is tegye lehetővé a magántárolás uniós forrásokból történő támogatását, tudhattuk meg az Agrárminisztérium közleményéből.

A Bizottság által korábban javasolt sajt-és soványtejpor magántárolásának támogatása nem oldja meg a magyar tejtermelők problémáit, ezért Magyarország az UHT tejre is kérte a támogatás kiterjesztését. A sertéságazatban a koronavírus-járvány és az afrikai sertéspestis miatti exportcsökkenés, a baromfiágazatban pedig az EU-n kívüli országokból érkező import növekedése indokolja a magántárolási támogatás bevezetését, amely az egyik leghatékonyabb eszköz a jelenlegi piaci zavarok miatt keletkező terméktöbblet kezelésére, mondta Feldman Zsolt.

A mezőgazdaságért és vidékfejlesztését felelős államtitkár egyetértett a miniszterek többségével abban, hogy a kialakult válsághelyzet eredményes kezeléséhez nem lesznek elegendőek a Közös Agrárpolitika keretén belül egyébként is rendelkezésre álló támogatások, azokat friss uniós forrásokkal kell kiegészíteni. Amennyiben ez megvalósul, úgy a tagállamok többsége ezeket a többletforrásokat Magyarországgal egyetemben elsősorban a bor, a zöldség-gyümölcs, a baromfi, valamint a sertéságazat megsegítésére fordítaná.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58