Fontos kijelentést tett Nagy István a magyar agrárszakképzésről

Fontos kijelentést tett Nagy István a magyar agrárszakképzésről

agrarszektor.hu
Az innovatív mezőgazdaság és élelmiszeripar működtetéséhez és fenntartásához szükség van jól képzett szakemberekre - mondta Nagy István agrárminiszter, a Soós István Borászati Technikum Budafoki Tangazdaságban az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tárcavezető kifejtette, hogy az élelmiszeripar hatással van a mindennapi életre, a megfelelő táplálkozás kulcsszerepet tölt be az egészségben és a társadalmi, gazdasági fejlődésben egyaránt. A "termőföldtől az asztalig" elvet követve ebben a szakképzésnek elengedhetetlen szerepe van - emelte ki. A közlemény emlékeztet: a kormány az AM javaslatára a fenntartásában lévő középfokú agrárszakképzési iskolákat öt agrárszakképzési centrumba szervezte. Ennek célja a hatékonyság növelése, az erőforrások koncentrációja, a helyi gazdasági igények felmérésén alapuló képzési kínálat kialakítása mellett az új szakképzési törvény adta lehetőségek minél jobb kihasználása. Fontos, hogy az elméleti és gyakorlati tudás széles spektrumával ismerkedjenek meg a képzésben részt vevő diákok. Ezért szükségesek olyan duális képzőhelyek, ahol a tanulók a valódi gazdasági környezetben szélesíthetik elméleti és gyakorlati tudásukat. Ezt segíti az ágazati képzőközponti struktúra.

A 2023-as évben négy agrárszakképzési centrum részvételével alakultak meg az agrárágazati képzőközpontok. Ezek olyan katalizátorszerepet tölthetnek be a következő időszakban, amelyek segítik a tudásátadást és végső soron a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok terjedését, a hatékonyabb termelést, a jobb minőségű termények előállítását, a versenyképes élelmiszeripar fejlődését. Ma az agrártechnikumok és szakképző iskolák kiszámítható életpályát kínálnak a diákoknak. A fiatalok a technikumból továbbtanulhatnak az agráregyetemeken, a szakképzőkben pedig három év alatt a szakmájuk mestereivé válhatnak, és a munka világában sikeresen állhatják meg helyüket.

Az agrárszakképzésben tanulók száma meghaladja a 20 ezer főt, amelyből az élelmiszeripar ágazat megközelítőleg 5 ezer tanulóval számol. A megújuló agrárium, és agrárszakképzés a pályaválasztás előtt álló fiatalok és a felnőttképzés iránt érdeklődők számára is nyitott, hiszen olyan innovatív lehetőséget kínál, mint az agrármodernizáció, a precíziós gazdálkodás és az agrárdigitalizáció - olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?