A VM vezérei tönkreverték a kihívóikat!

agrarszektor.hu
Fazekas, Czerván és minden fontosabb VM vezető nyert.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Azontúl, hogy a FIDESZ-KNDP (vélhetően) újra 2/3-os többséget szerzett az Országgyűlésben, számunkra a legfontosabb kérdés az agrárium prominenseinek szereplése volt. A szavazatok közel 100%-os feldolgozottsága után kijelenthető (a legeslegvégső eredményeket szombatra ígérik), hogy többek között Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Jász-Nagykun-Szolnok megye 3. vk.-ben 52,15%-kal (98,95% a feldolgozottság), Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár pedig Pest 9. vk.-ben 50,42%-kal (98,87% a feldolgozottság) magabiztosan nyerték saját körzeteiket. Az összesen 106 egyéni helyből tehát 96 helyen a FIDESZ-KDNP jelöltje didalmaskodott, míg a Kormányváltás 10 választókerületet nyert meg, melyből 8 Budapesten van, 1 Csongrád 1. számú vk.-ja, a másik pedig Borsod 2. számú vk.-ja. A FIDESZ-KDNP jelenleg 133 képviselővel, 96 egyéni és 37 listás irányítja további négy évig Magyarországot.

A 2014-es választások összesített eredményeit itt olvashatják.

A 96 egyéni FIDESZ-KDNP győztes mellett, a legfrissebb adatok szerint, 37 listás képviselő kerül majd a megújult, összesen 199 képviselővel működő Parlamentbe, amivel (a jelen állás szerint, 133 mandátummal) megvan a 2/3-os többségük.

 

Fazekas és Czerván mellett, szintén nagy fölénnyel nyerte saját körzetét Farkas Sándor (FIDESZ-KDNP), aki korábban a mezőgazdasági bizottság elnöke is volt, Csongrád megye 3. vk.-ben. Az eredmény 45,93% (99,18%-os feldolgozottság mellett).

Font Sándor (FIDESZ-KDNP), a mezőgazdasági bizottság elnöke szintén zsebre tette az újabb egyéni mandátumát, Bács-Kiskun megye 3. vk.-ben. 98,87%-os feldolgozottság mellett 51,07% szavazott Fontra.

Horváth István (FIDESZ-KDNP), aki a mezőgazdasági bizottság alelnöke volt a mostani ciklusban, majd a sertéságazatért felelős miniszteri megbízott Tolna 1. vk.-ben nyert a szavazatok 42,01%-ával. A feldolgozottság 98,87%.

Tiffán Zsolt (FIDESZ-KDNP), villányi borász és a mezőgazdasági bizottság tagja Baranya 4. vk.-ben didalmaskodott a kihívók felett 44,26%-kal. Az eddigi feldolgozottság 99,55%.

V. Németh Zsolt (FIDESZ-KDNP), vidékfejlesztésért felelős államtitkár Vas megye 3. vk.-ben az egyik legfölényesebb győzelmet aratta 57,25%-kal. Itt már 99,38% a feldolgozottság.

Simonka György (FIDESZ-KDNP), a Magyar Dinnyeszövetség élharcosa, és a legális kartell gyakorlatának egyik megteremtője, Békés 4. vk.-ben győzött és szerzett 45,78%-os támogatottságot 99,13%-os feldolgozottság mellett.

Ha a listás helyeket nézzük, akkor - a jelenlegi mandátumbecslések alapján, amely szerint további 37 FIDESZ-KDNP listás jelölt kerül be a Parlamentbe - kijelenthejük, hogy Jakab István MAGOSZ-elnök és Győrffy Balázs NAK-elnök is részt vesz a következő négy évben a törvényhozásban. Ők ugyanis a 12., ill. a 13. helyen vannak a kormánypártok listáján, ami az egyéni mandátumokat szerző, de listán előttük lévő jeltek miatt, tulajdonképpen az 5. és 6. helynek felel meg. Bár a listán 39. Budai Gyula VM-államtitkár sikerére azért már kevesebben fogadtak volna nagyobb összegben, ám a rengeteg előtte sorakozó egyéni győztesnek köszönhetően tulajdonképpen a mintegy 37 listás bejutó közül 19.-ként gyalogolt be a razziák és az elszámoltatások parlamenti élharcosa az új Országgyűlésbe.

 

Hogy az egyéni körzetekben aratott fölényes győzelmek végül elegendőek lesznek-e majd ahhoz, hogy a 2014-ig tartó ciklusban betöltött pozíciókat megtartsák a Vidékfejlesztési Minisztérium elöljárói, az még kérdéses, mindenesetre Fazekas Sándor a korábban az Agrárszektornak adott interjúban, ahol azt kérdeztük a minisztertől, hogy "Ön jelenleg a második leghosszabb ideje a posztján lévő agrárminiszter Gráf József után a rendszerváltás óta. Tervezi átvenni az első helyet?", majd Fazekas a következővel reagált "Ez nem egy verseny, de én hosszú távon gondolkodom, és hosszú távon szeretnék dolgozni is. Biciklizni is hosszútávon szoktam".  Ezek és a korábban kiszivárgott, ám máig megalapozatlan hírek ismeretében, miszerint Fazekas Sándornak talán aggódnia kell az újabb kinevezése miatt, komoly érdeklődéssel várjuk az új kormány összetételét, és elsősorban a vidékfejlesztési tárca új összetételét.

 

A kormányváltásra törekvő ellenzék egyik meghatározó agrárpolitikusa, Gőgös Zoltán elbukta az egyéni körzetét, és szinte biztosan lemarad a lista befutó helyeiről is. Gőgös a 44. helyen szerepelt a Kormányváltás listáján. Az MSZP agrárpolitikusa, az előző Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke Veszprém megye 4. vk.-ben 21,6%-kal végzett (99,21% a feldolgozottság) a harmadik helyen van a Fidesz és a Jobbik jelöltje mögött. Gőgös így 2014-ben nem jut be az Országgyűlésbe.

Az MSZP másik agrár prominensének, Harangozó Gábor Istvánnak sem sikerült a bravúr, mármint ami az egyéni sikert illeti. Somogy megye 4. számú választókerületében a Fideszes Witzmann Mihály 46.84%-os eredménye mögött (99,11% a feldolgozottság) Harangozó csupán 24,93%-ot ért el, ám az előkelő listás helyezésének köszönhetően (24. a Kormányváltó listán) ott fog ülni az új Parlament alakuló ülésén.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?