Itt a jó hír! Nem emelnek díjat az élelmiszergyártóknak

agrarszektor.hu
A jövő év első felében megjelenhetnek az új élelmiszeripari fejlesztési pályázatok, ha a kormány az idén elfogadja a még készülő élelmiszer-feldolgozási stratégiát, illetve megszületik az iparág uniós forrásait is érintő partnerségi megállapodás Magyarország és az Európai Unió között. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) az eddigieknél nagyobb hangsúlyt fektet az élelmiszer-minőségi vizsgálatokra, de nem tervezi a piaci szereplőket terhelő élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelését.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A biztonsági kockázatok kiszűrése mellett az agrártárca az új kormányzati ciklusban nagy hangsúlyt kíván fektetni az élelmiszerminőségi vizsgálatokra - jelentette ki egy háttérbeszélgetésen Zsigó Róbert, az FM élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, aki a nyugdíjba vonult Kardeván Endrét váltotta e poszton. Kardeván egyúttal országos főállatorvos is volt, de e feladatot az új vezető felállásban Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár vette át, míg a cukrászipari végzettségű Zsigó Róbert az államtitkári teendőket látja el.

Nem lesz több ellenőrzés

A minisztérium a minőségi vizsgálatokat az élelmiszer-feldolgozóknál, a közétkeztetésben és az élelmiszerforgalmazóknál egyaránt szükségesnek tartja, hogy kiderüljön, "valóban az van-e a termékekben, ami a rájuk van írva", illetve az élelmiszerek "megfelelő helyre kerülnek-e" az üzletekben. Az élelmiszerminőségi vizsgálatok előtérbe helyezése ugyanakkor az államtitkár szerint nem jelenti azt, hogy ezután több ellenőrzés lenne. A tárca ehelyett az élelmiszeripari vállalkozásokat érdekeltté igyekszik tenni abban, hogy magyar alapanyagokból megfelelő minőségű termékeket állítsanak elő. Ehhez folyamatosan úgy módosítja a Magyar Élelmiszerkönyvet, hogy a feldolgozóknak ne okozzon károkat, de az élelmiszerek a minőségi előírásoknak megfelelő módon készülhessenek.

Nem a büntetés a cél, hanem az, hogy megerősödjön a partnerség az élelmiszerláncon belül - hangsúlyozta Zsigó Róbert. A tárca nem tervezi a piaci szereplőket terhelő élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelését, miközben javítani kívánja a hatósági információ-szolgáltatási tevékenységet az ellenőrzési funkció megtartása mellett - szögezte le az államtitkár.

Előbb stratégia kell

Zsigó Róbert szerint az élelmiszerminőségi vizsgálatokat azután lehet kiemelten kezelni, ha a kormány elfogadja a még készülő, 2020-ig szóló élelmiszeripari fejlesztési stratégiát, illetve az eddig elhanyagolt korszerűsítésekhez szükséges új fejlesztési pályázatok is megjelenhetnek. A stratégia várhatóan még az idén a kabinet elé kerül, és időközben megszülethet az uniós élelmiszeripari forrásokat is érintő partnerségi megállapodás Magyarország és az Európai Unió között.

Ha a kabinet a stratégiát az idén jóváhagyja és a partnerségi megállapodás is meglesz, várhatóan a jövő év első felében ki lehet írni az új élelmiszeripari pályázatokat - közölte az államtitkár. A vállalkozások több százmilliárd forintnyi uniós és hazai forrást vehetnek majd igénybe 2015-2020 között, de az még nem dőlt el, hogy a pénzelosztásnál mely iparágak élvezhetnek előnyt. Az viszont Zsigó Róbert szerint biztosra vehető, hogy az új élelmiszeripari stratégia a mikrovállalkozások, a kis- és közepes vállalkozások, illetve a magyar nagyvállalatok fejlesztését egyaránt szükségesnek tartja majd.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02