Megvan, miért ütötte el Csányi a KITE Zrt.-től Bigét

agrarszektor.hu
Éles szavakkal bírálta Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató a nádudvari KITE Zrt. logisztikai központjának mai átadásán azt a vállalkozót, akitől szerinte tavaly meg kellett óvni a KITE tulajdonlását, mert meglévő monopóliumát felhasználva a teljes agrárágazat versenyképességét veszélyezteti. Bár Csányi Sándor nevet nem említett, csak Bige Lászlóra, a péti Nitrogénművek Zrt. tulajdonosára célozhatott, mivel egy éve a Nitrogénművek kívánta felvásárolni a KITE Zrt.-t. Az új nádudvari logisztikai központot Csányi Sándor Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt adta át.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Jelentkezzen most kétnapos agrárkonferenciánkra!

"Külön öröm, hogy sikerült a KITE tulajdonlását megóvni egy olyan vállalkozótól, aki bizonyos területen meglévő monopóliumát felhasználva útonállással, az ágazatban megtermelt jövedelem nagy részének kiszivattyúzásával, a partnerek közötti piaci kooperáció helyett (...) a valódi verseny megakadályozására, törvénytelen és egyoldalú szerződéses feltételek elérésére használja fel pozícióját, veszélyeztetve a teljes ágazat versenyképességét" - fogalmazott az MTI szerint Csányi Sándor. A meg nem nevezett vállalkozó Bige László, a péti Nitrogénművek tulajdonosa lehet, mivel tavaly ez a cég akarta megvásárolni a KITE Zrt.-t, amelyet végül több tízmilliárd forintért Guba Sándor, a KITE egyik dolgozója vett meg, majd később a cégben az OTP is közvetett tulajdont szerzett.

Csányi képviselte a KITE tulajdonosokat

Csányi Sándor egyébként a KITE Zrt. mai logisztikai központjának átadásán a KITE tulajdonosainak képviselőjeként jelent meg, és az új komplexumot Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt adta át. Korábban a kormány Csányi Sándor valamennyi agrárcégével stratégiai együttműködési megállapodást kötött, és kötelezettséget vállalt arra is, hogy támogatást nyújt a Csányi által tervezett mohácsi gigavágóhíd megépítéséhez is.

A mai telepátadón ugyanakkor a bankvezér több ponton bírálta a kormányt is, és például egyértelművé tette, hogy a földalapú támogatások, az állattartó telepek és az üzemméretek mostani szabályozásával sem ért egyet. Ma már ugyanis termékpályák versenyeznek, ami megfelelő nagyságú integrációt feltételez - mutatott rá.

Puskásék ma is végigvernék a világot, de hogyan?

Szerinte nem elfogadható, hogy a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart úgy csináljuk, mint apáink, nagyapáink tették. Futballpéldával élve úgy fogalmazott: "Puskásék az akkori focival ma nem lennének sikeresek, de egy másként szervezett futballal végigvernék a világot, mint ahogy a mostani válogatott is erre készül".


Orbán Viktor Csányi Sándor szavaira reagálva kitért arra, hogy a nemzeti kormány az ágazat egészét nézi, és azt képviseli, hogy "a magyar földből maximálisan 20 százalék legyen a nagygazdaságok aránya". A modernség követelményének könnyebb megfelelni nagyipari keretek között - mondta a miniszterelnök, de szerinte a kis és közepes vállalkozásokat is be lehet illeszteni modern üzemként a jövő mezőgazdaságába.

Így alakulhatnak ki békés állapotok

Fontosnak nevezte, hogy az ágazat szereplői mindent megkapjanak, ami megilleti őket, és mindent tegyenek meg, amire képesek. "Ha e két dolog teljesül, igazságos, békés állapotok tudnak kialakulni" az agráriumban - mondta Orbán Viktor.

A következő 20 évben az ipar mellett a mezőgazdaság jelenti a magyar gazdaság fejlődésének kulcsát, és Magyarország nem lehet eredményes sikeres mezőgazdaság nélkül - jelentette ki Orbán Viktor, aki kiemelte a KITE nemzetstratégiai szerepét, és felidézte, hogy a társaság 75 ezer partnert integrál, komoly hangsúlyt helyez a kutatás-fejlesztésre, a szakmai továbbképzésre, és mint ilyen, "számíthat a magyar kormány forintokban is mérhető együttműködésére".

2014-2018 között megérkezik a fellendülés

Az elmúlt években 3 ezer milliárd forintot fordítottak fejlesztésre a mezőgazdaságban úgy, hogy a kormányzat valamilyen induló tőkét biztosított a beruházásokhoz - mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint 2010 és 2014 között Magyarország megújítása, átszervezése történt, 2014 és 2018 között pedig már "a fellendülésnek is meg kell érkeznie".

A mezőgazdaság és a vidékfejlesztés megbecsülése eredményezi a magyar fellendülést - tette hozzá a miniszterelnök, emlékeztetve adottságainkra, és megjegyezve, hogy a jó földjeink körülbelül 15 millió embert képesek ellátni egészséges élelmiszerekkel. Ez a két szám - 10 millió lakos és 15 millió ember ellátásnak a lehetősége - jól mutatja, milyen üzleti lehetőségek rejlenek az ágazatban - fűzte hozzá.

Eljött a piachódítások ideje

Úgy vélte, eljött az ideje, hogy a piacokon is nagyobb súllyal jelenjen meg a magyar agrárium: az európai uniós export mellett Bosznia-Hercegovinában, Oroszországban, Grúziában és Japánban, de megjelenik a célországok között India, Indonézia, Irak és Pakisztán is.

Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója arról számolt be az átadón, hogy az 1,4 milliárd forint saját forrásból megvalósított logisztikai központtal 30 új munkahelyet hoztak létre. A 7200 négyzetméter alapterületű épületben 5000 négyzetméteren alkatrészraktárt a további területen tranzitraktárt alakítottak ki. Az új logisztikai központ a mezőgazdaság szezonalitásához igazodó jelentős raktárkészlet, mintegy 40 ezer féle alkatrész egyidejű tárolására alkalmas - fűzte hozzá Szabó Levente.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?