Hamis diplomák és lakcímek: sokan megőrültek 12 millióért

agrarszektor.hu
Többen hamis diplomával és "mesterségesen megteremtett körülményekkel" próbáltak forrásokhoz jutni a Miniszterelnökség idén kiírt fiatal gazda pályázatán. Végeredményben több mint 3 ezer gazda összesen 38 milliárd forint támogatást nyert el, egyenként pedig 40 ezer euróhoz - mintegy 12 millió forinthoz - juthattak. A Miniszterelnökség tavasszal azért írt ki újabb pályázatot, hogy fel lehessen használni a 2007-2013 közötti, előző vidékfejlesztési program megmaradt forrásait.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Több mint háromezer, szabályosan pályázó fiatal gazda kaphat támogatást induló gazdaságának fejlesztéséhez abban a pályázatban, amelyet - az úgynevezett Fiatal gazda program ötödik tendereként - tavasszal írt ki a Miniszterelnökség - jelentette be Kis Miklós Zsolt, a tárca államtitkára. A nyertesek összességében 38 milliárd forintot, egyenként pedig 40 ezer eurót - mintegy 12 millió forintot - kaphatnak.

Nagyrészt az idén fizetnek

A fiatal gazdálkodók a most elnyert források 90 százalékához még az idén hozzájuthatnak, a fennmaradó hányadot pedig 2016-ban használhatják fel. A Miniszterelnökség az ötödik pályázatot elsősorban azért írta ki, hogy a 2007-2013 közötti magyar vidékfejlesztési program megmaradt forrásait fel lehessen használni. Ennek érdekében meghosszabbították a kifizetési kérelmek benyújtási határidejét is, így a gazdálkodóknak a kérelmeket szeptember 30. helyett október 21-ig kell beadniuk - mondta az MTI szerint Kis Miklós Zsolt.

Az idei pályázatra május 18. és június 1. között 6943-en jelentkeztek, az érdemi pályázatok száma pedig 5041 volt. A bírálatokon több visszaélési kísérletet tártak fel, így például 120 hamis diplomát szűrtek ki. Emellett körülbelül 400-an voltak olyanok, akik mesterségesen teremtették meg a körülményeket ahhoz, hogy indulhassanak a pályázaton. Például úgy, hogy egy tanyára többen is bejelentkeztek. Volt olyan tanya, amelynek címére 16 ember volt bejelentve.

Csaknem 100 milliárd 2007 óta

2007-től a fiatal gazdák induló támogatására összesen 97 milliárd forintot fordítottak, amelyet 8281 agrárvállalkozó kapott meg. A pályázati támogatás azt szolgálja, hogy minél több fiatal válassza a mezőgazdasági munkát és a vidéki életet.

A mostani uniós költségvetési ciklusban - 2020-ig - a fiatal gazdák támogatására összesen 76 milliárd forintot fordítanak majd. Ebből 38 milliárd forint lesz az induló gazdálkodók támogatása, míg a forrás másik fele a gazdálkodók beruházásainak - például öntözésfejlesztéseinek - támogatását szolgálja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?