Nagyon pusztulnak a méhek: mi lesz a szántóföldeken?

agrarszektor.hu
Legalább hétmilliárd méh tűnt el Európából.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Már körülbelül hétmilliárd méh hiányzik Európából a drasztikus rovarfogyatkozás miatt. A csökkenést sokan a rovarölő szerek és a betegségek számlájára írják. Pedig - elsősorban a bioüzemanyag célokra szolgáló repce és napraforgó beporzásához - szükség lenne a méhállomány növelésére. Magyarországon még viszonylag jó a helyzet.

Nincs elég háziméh a mezőgazdasági növények beporzásához az európai országok többségében - állapította meg egy új kutatás. A szakemberek úgy vélik, a bioüzemanyagok elterjesztése miatt lenne szükség még nagyobb számban a beporzást végző rovarokra. A méhhiány a Balti-államokban és Nagy-Britanniában akkora, hogy a szükséges rovarmennyiségnek legfeljebb a negyede repked ezekben az országokban.

A kutatók azt remélik, hogy a hiányzó méhek helyett más, vadon élő rovarfajok, például a poszméh vagy a zengőlégy végzik el a beporzást - ismertette a BBC hírszolgálata a Plos One internetes tudományos folyóiratban közzétett tanulmányt.

A méhek száma évek óta fogyatkozik az európai országokban, a kutatók a csökkenést a rovarirtók és a betegségek számlájára írják. Eközben a bioüzemanyag termelését szolgáló növényekkel - repcével, napraforgóval és szójával - beültetett területek nagysága 2005 és 2010 között majdnem egyharmadával növekedett - állapították meg az angliai Readingi Egyetem kutatói, akik a tanulmányt készítették.

Tom Breeze, a kutatás vezetője elmondta: Európából összesen 13,4 millió kolónia, azaz körülbelül hétmilliárd méh hiányzik most.
Magyarországon azok közé a szerencsés európai országok közé tartozik, ahol a beporzáshoz szükséges háziméhek 75-90 százaléka rendelkezésre áll. Ugyanilyen kedvező a helyzet Olaszországban, még több a méh Norvégiában, Írországban, Portugáliában, a balkáni országok többségében. A szükségletekhez képest a legkevesebb háziméh Moldovában él.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?