Hova lettek a magyar állatok? - Vészesen csökken a sertésállomány

agrarszektor.hu
Hiába a sertésstratégia?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A jelentős uniós és nemzeti támogatások ellenére stagnál a magyar állattenyésztés, egyes szektorai pedig szűkülnek - mondta a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ) elnökségének küldöttközgyűlésén a szervezet elnöke.

Fekete Balázs szerint a jelentős uniós és nemzeti támogatások ellenére stagnál a magyar állattenyésztés, egyes szektorai pedig szűkülnek. Az adatok azt jelzik, hogy a fejlődéshez nem elég csak a támogatás. Rövid összefoglalójában az elnök kifejtette: a tejelőmarha állománya szinte változatlan, némi növekedést a húsmarha esetében lehet látni. A MÁSZ elnöke rámutatott, hogy a sertéságazat van a legrosszabb helyzetben, ahol továbbra is egyértelműen csökken a létszám, "ma 2,8-2,9 millió sertés van Magyarországon".

Fekete Balázs beszámolt arról is, hogy például a tejtermelésben nő a fajlagos hozam - a holsteiné európai szintű -, de az összmennyiséget tekintve a 20 évvel ezelőtti jelentősen bővebb volt. Az elnök szólt a tenyésztési munkák racionalizálásnak fontosságáról is, mert - mint mondta - egy ilyen kis országban nem lehet minden világfajtát tenyészteni. A tenyésztésben Európával kell versenyezni, a dánokkal, a hollandokkal, a németekkel. "A fele akkora Dánia háromszor akkora sertésállománnyal rendelkezik, mint Magyarország", s hatékony nemesítés, illetve a legmagasabb szintű tudományos munka jellemzi őket.

Beszédében az elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány szándéka ellenére a kistermelői tartási kedv csökken, elsősorban a tejtermelő szektorban, másrészt a sertéságazatban, "s a kistermelés lassan megszűnik". A szövetség vezetője kiért a növénytermesztés és az állattenyésztés hosszú évek óta romló arányára. Mint fogalmazott, a mérőszám - ami jelzés értékű - szerint a növénytermesztés és az állattenyésztés aránya 67-33, s ez a termelési értékű kétharmad-egyharmad arány egy 10-15 éve indult folyamat eredménye. Fekete Balázs a MÁSZ közelebbi és távolabbi feladatait felsorolva egyebek mellett az érdekképviselet fontosságára és az elmúlt 20-30 év tenyésztésszervezésének közös átgondolására hívta fel a figyelmet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?