Válság a tejiparban: egy éven belül elpusztulunk, vagy győzünk

agrarszektor.hu
Az állattenyésztés kiemelt ágazatnak számít a Vidékfejlesztési Programban, ettől függetlenül a szektor támogatására fordítható 75 milliárd forintos keretösszeg hosszú brüsszeli alkudozások eredménye - emlékeztetett Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Agrárszektor 2015 konferencián. Az ágazat támogatási kihívásai mellett hazánk vezető szakemberei a tejpiacot sújtó válság okait és megoldási lehetőségeit is megvitatták.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Portfolio és agrárszektor.hu közös szakmai rendezvényének délutáni kerekasztal beszélgetésén a közönség döntő többsége úgy értékelte, hogy Magyarország kisebb mértékben támogatja az állattenyésztést, mint az uniós átlag. Az állattenyésztőknek szóló pályázatok közül ráadásul egyelőre csak a trágyatárolók építéséről szóló felhívás jelent meg, de lassan a többi pályázatot is ki kellene írni.

Feldman Zsolt úgy látja, hogy a tervezett támogatási keretösszegnél többet nem tud felszívni a szektor, ezért előreláthatóan nem növelik tovább a támogatási összegeket. Az államtitkár emlékeztetett: a kormány komoly alkudozásokkal tudta kiharcolni a keretösszegeket, és így is vannak leosztási megkötések. Feldman Zsolt azt is elmondta, hogy a kormány tervei szerint december végéig az összes pályázati felhívást megjelenhet.

Mint ismeretes, 2016 januárjától 5 százalékra csökkentik a sertéshús általános forgalmi adóját (ÁFA). Az államtitkár nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy újabb termékkörnél is csökkentik az áfát, de ez egyelőre a gazdasági eredmények függvénye - tette hozzá.

Hamarics Imre, a Rekontir TM Kft. ügyvezető igazgatója úgy látja, hogy a támogatásokból kimarad egy olyan kör, amely komoly beruházásokat tudna megvalósítani az országban. Szabó Miklós, a Tranzit-KERT Zrt. vezérigazgatója szerint ráadásul az áfacsökkentés miatt a sertéshús szektor versenyelőnyre tehet szert, ez pedig súlyosan érintheti a baromfiágazatot.

Nem csak a támogatások mértéke számít, hanem az is, hogy mennyire hatékony a felhasználás - vette át a szót Ádám János, a Bóly Zrt. vezérigazgatója. A mezőgazdasági termékek ára ugyan volatilis, a vidékfejlesztési források célzott és hatékony elköltése kulcsfontosságú lesz az előttünk álló években.

A jelenlegi Vidékfejlesztési Programban igazságos elosztási rendszert alakítottak ki a döntéshozók - hívta fel a figyelmet Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Zala megyei elnöke. Az elosztási rendszer szerinte hatékony, de nem a támogatás a tevékenység alapja, és a kecskén, illetve a juhon kívül nincs olyan állatfaj, amelynek ne gyarapodna a létszáma - tette hozzá.

Az Agrárszektor 2015 rendezvényének egyik legizgalmasabb pontjaként a szekció második panelbeszélgetésén a súlyos tejpiaci válság megoldási lehetőségeit vitatták meg a résztvevő szakemberek. Fórián Zoltán, a Takarékbank Agrár Központ vezető agrárszakértője és a beszélgetés moderátora úgy látja, hogy a krízis komoly válaszlépéseket követel, és pozitív fordulatra leghamarabb április-május környékén számít.

Hegedűs Imre, a Bicske Mezőgazdaság Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett: az uniós csatlakozáskor az ország nem készült vertikális integrációval, és ez azóta sem történt meg. Az uniós kvótarendszert rosszkor vezették ki, jelenleg nem működik a piacvédelem, és nőtt az áfacsalások aránya. A helyzet tarthatatlansága miatt támogatjuk a demonstrációkat, és úgy gondolom, hogy egy éven belül vagy elpusztulunk vagy győzünk - fogalmazott Hegedűs Imre.

Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke, és az Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy a kvótarendszer eltörlése idézte elő a jelenlegi helyzetet, és a legjobb az lenne, ha a piac fizetné meg a termékek árát. Mivel a szomszédos országok csökkentették az áfát, a szervezet az áfacsalás elkerülése érdekében javaslatot nyújtott be a kormánynak. Azt szeretnénk elérni, hogy a tej áfája is 5 százalékra csökkenjen, de erre nem sok esélyt látok - foglalta össze véleményét Mélykuti Tibor.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?