Madárinfluenza: június 10-én visszakaphatjuk a mentességet

agrarszektor.hu
Június 10-én nyerheti vissza Magyarország a madárinfluenza alóli mentesség státusát. A Földművelésügyi Minisztérium már harmincegy országnak jelezte a mentesség várható dátumát. A tavaly novemberben kirobbant járvány miatt összesen 2,65 millió baromfit kellett leölni 234 fertőzött hazai gazdaságban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Március 30-án oldották fel Magyarországon az utolsó területet a madárinfluenza miatt elrendelt korlátozások alól - mondta Bognár Lajos országos főállatorvos a Baromfi Termék Tanács (BTT) közelmúltbeli elnökségi ülésén. Az utolsó végrehajtott fertőtlenítés dátumához viszonyítva június 10-én várható, hogy Magyarország visszanyeri mentességi státusát.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) már 31 ország illetékes hatóságának jelezte a mentességi státus megszerzésének dátumát. Egyúttal a tárca kérte, hogy oldják fel a korábban elrendelt korlátozásokat. A legtöbb nem uniós ország Magyarország teljes területére kiterjesztette a madárinfluenza miatti kereskedelmi korlátozásokat.

A járvány tavaly novemberben egy pulykatelepen tört ki a Békés megyei Tótkomlóson. A H5N8-as vírus később összesen 234 gazdaságot fertőzött meg, amelyekben 2,65 millió baromfit kellett leölni. A kórokozót Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Veszprém és Somogy megyei állattartó gazdaságokban azonosították.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?