Kéknyelv betegség: átmenetileg elmúlt a veszély

agrarszektor.hu
Magyarország teljes területére kihirdette a szezonális vektormentes időszakot a kéknyelv betegség kapcsán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A december elejétől életbe lépett intézkedés lehetővé teszi, hogy a továbbtartásra szánt, kéknyelv betegségre fogékony állatokat előzetes védőoltás nélkül szállítsák Magyarország területéről az alacsonyabb kockázatú, vagy betegségtől mentes területekre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kéknyelv betegséget terjesztő törpeszúnyogok átmeneti inaktivitása miatt december 4-étől a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Magyarország teljes területére kihirdette a szezonális vektormentes időszakot - tartalmazza a NÉBIH közleménye. Ennek megfelelően ismét lehetővé vált a kéknyelvre fogékony, továbbtartásra szánt állatok előzetes védőoltás nélküli kiszállítása Magyarországról az alacsonyabb kockázatú, illetve a betegségtől mentes területekre. A szezonális vektormentes időszak kezdetét a hőmérsékleti adatok, valamint az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján határozták meg.  

Az Európai Unión belüli kiszállításnáltovábbra is az 1266/2007/EK rendelet előírásait szükséges alkalmazni. A rendelkezéseknek megfelelően, a kórokozóátvivő-mentes időszak kezdetét követő 14 nap után a virológiai (PCR) vizsgálat negatív eredménye, míg 28 nap után már a szerológiai vizsgálat negatív eredménye is elegendő a szállításhoz.

Az úgynevezett harmadik országokba irányuló exportnál a célország és Magyarország által jóváhagyott, érvényes exportbizonyítványokban foglalt feltételek az irányadók.

Az állatok szállításának részletes feltételeiről minden esetben a megyei kormányhivatalok vagy a járási hivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi szervezeti egységei adnak felvilágosítást - közölte a NÉBIH.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?