Sokkoló fotó: az eldobott sörösdobozok is elpusztíthatják az állatokat

agrarszektor.hu
Sokkoló veszélyre utaló fotó jelent meg a napokban az angol médiában, amelyen egy szarvasmarha egy sörösdobozt rág. A képnek azért van nagy jelentősége, mert egyre nagyobb mértékben terjednek az illegális hulladéklerakók. Ez nem csak azért okoz komoly problémát, mert a földtulajdonosoknak kell kifizetniük az eltakarítást, hanem azért is, mert a hulladékok sérüléseket és akár halált is okozhatnak a legelő haszonállatoknak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megdöbbentő fotó járta be a médiát a napokban Angliában, amelyen egy szarvasmarha üsző éppen egy sörösdobozt rág. Az eset jól demonstrálja, mekkora veszélyt jelentenek az illegális hulladéklerakók a legelő szarvasmarhák számára. A legutóbbi eset - ahol a kép is készült - január elején történt Lincolnshire-ben, ahol egy szarvasmarhák által használt legelőn egy kisebb méretű illegális hulladéklerakót találtak, amely nagyrészt üres sörösdobozokból és palackokból állt.

A sörösdobozt könnyedén lenyelheti a szarvasmarha, amely fulladást és akár halált is okozhat. A megsemmisítés előtt néhány sörösdobozt és üvegpalackot a legutóbbi esetben is összerágtak az állatok, amelyek a beszámolók szerint sérüléseket is szenvedtek.

Amíg nem vezetik be a zéró toleranciát, addig szakértők szerint továbbra is veszélyt jelenthet a haszonállatokra a hulladékok illegális lerakása. Az egyik legnagyobb problémát az okozza, hogy a legtöbb esetben, amikor magánterületen helyezik el a hulladékokat, a földtulajdonosok felelőssége, hogy kifizessék a szemét eltakarítását. Ugyanakkor a legutóbbi angliai eset is bizonyítja, hogy ilyenkor nem csak a lerakott hulladék eltakarításának van komoly költsége, de bizonyos esetekben a szarvasmarhák és más állatok egészségében okozott károk is hátrányosan érinthetik a gazdálkodókat.

Egyes felmérések szerint az angliai gazdák és földtulajdonosok mintegy kétharmadát érintette már az illegális hulladéklerakók problémája. Az egyik gazdálkodói érdekképviselet tervet is kidolgozott annak érdekében, hogy a kormány, a gazdák, a földtulajdonosok és a vidéki közösségek működjenek együtt az illegális hulladéklerakások kezelésében.

Alapvető büntetésként javasolják azoknak a járműveknek a lefoglalását, amelyekkel az illegális hulladékot szállítják. Emellett bírság kiszabását indítványozzák azokkal szemben, akiknek hulladéka az illegális lerakókban megtalálható.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06