Csúcsra járatják Csányi mohácsi vágóhídját

MTI
Már több mint 90 százalékos kapacitással működik a Csányi Sándor tulajdonába tartozó MCS Vágóhíd Zrt. tavaly április végén átadott mohácsi üzeme. Idén összesen mintegy 90 ezer tonna élőállat feldolgozását tervezi az üzem. A teljes termelés 30 százaléka Japánba és Hongkongba irányul, ugyanakkor a vágóhíd tervei között szerepel a kínai piaci belépés is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Heti 16-17 ezer normál súlyú sertést, illetve 800-1000 közötti nagysúlyú disznót és kocát vágnak le jelenleg egy műszakban az MCS Vágóhíd Zrt. mohácsi üzemében, amely kizárólagos tulajdonosa a Pick Vágóhíd Holding Kft.-n és a Pick Vágóhíd Kft.-n keresztül Csányi Sándor. A vágóhíd mintegy 700 saját munkavállalót foglalkoztat, a létesítményben 30 állatorvos és állatorvosi szaksegéd dolgozik, míg a vállalkozók által üzemeltetett kiszolgáló egységek további 70 embernek biztosítanak munkát. Lényeges fejlesztéseket 2018-ra nem terveznek, a létesítmény jelenleg több mint 90 százalékos kapacitással működik.

A teljes termelés 25-30 százaléka az Európai Unión kívüli országokba - Japánba és Hongkongba - irányul, emellett pedig a kínai piaci belépést is tervezi a cég

- közölte az MTI-vel Pókos Gergely, az MCS Vágóhíd Zrt. igazgatója.

A normál súlyú sertések 70-75 százalékát a Bonafarm sertéságazatától és a Bonafarm integrációs partnereitől szerzik be, a fennmaradó mennyiséget pedig független termelőktől vásárolják, legnagyobb részt Baranya, Tolna és Somogy megyékből. A kocákat az egész országból szállítják Mohácsra. Az új mohácsi vágóhíd látja el húsalapanyaggal a Pick Szeged Zrt.-t, az üzemben levágott nagy súlyú disznók és kocák szolgálnak alapanyagként a Pick téliszalámijához, a cég managalica-termékeit pedig szintén a Mohácson vágott speciális magyar sertésfajtából készítik.

A létesítmény mintegy 90 ezer tonna élőállat feldolgozását tervezi idén.

A 21 milliárd forintból létrejött beruházásból 5 milliárd forint húsipari technológiai fejlesztés volt, amelynek része a vágó-, csontozó- és csomagolási technológia, illetve az automata logisztikai rendszer. A vágóhíd építése 2015 áprilisában kezdődött meg, a tesztüzemű működés 2016 decemberben indult. A vágóhíd tavaly január 10-én kapta meg a működési engedélyt, az ipari szintű termelés pedig 2017 márciusban kezdődött napi 2000 sertés vágásával.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?