Alattomosan károsít az almozás

agrarszektor.hu
A mélyalmos brojlercsirke-nevelés során több alkalommal is nagyobb mértékű porszennyezésnek vagyunk kitéve. Különösen almozáskor és a madarak leadásakor, de tulajdonképpen mindig, amikor az állatok közé lépünk, és felkavarodik a levegő.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A belélegzett por egy része szerves, más része szervetlen. Általában 70-90% közé tehető a szerves rész, ami tehát biológiailag aktív és szervezetünk védekező rendszerét próbára teszi. Ezek lehetnek megszáradt ürülékszemcsék, toll, rovarmaradvány, bőrszöveti sejtek, virágpor, mikroszkopikus méretű gombák, penész, baktériumok és vírusok. A baktériumok által termelt toxinok allergiás reakciót válthatnak ki, hatásukat azonnal vagy később fejtik ki. Leggyakrabban a következő tünetekkel számolhatunk: orrfolyás, szemirritáció, fejfájás, allergia, asztma, hörghurut.

 

A szellőzés során az épületbe beszívott levegő többek között tartalmazhat üvegszálat, betont, földből származó nem szerves részecskéket. Méretüket tekintve a finom szemcsék a veszélyesek, hiszen hosszú ideig képesek a levegőben lebegni, mig a por viszonylag gyorsan visszaesik az aljzatra.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2018-as agrárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2018 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

Minél kisebb a porszemcse mérete, annál mélyebbre hatol a tüdőnkben:

<100 µm a légcsőbe kerül
<30 µm a tüdőbe jut
<10 µm a léghólyagocskáig eljut

A nevelés során levegőbe jutó ammónia is a léghólyagokban köt ki, és szintén veszélyezteti az egészségünket. Nagy mennyiségben való belégzése égési sérüléseket is okozhat a légzőrendszerben. Legsúlyosabb eseteket tekintve a véráramba bekerülő részecskék szív- és érrendszeri, illetve rákos megbetegedéseket is előidézhetnek.

Hogyan védekezzünk a por belélegzése ellen?
1. Ne zúzzuk össze az almot az épületen belül
2. Gépesítsük az alom kezelését
3. Használjunk portalanított almot
4. Viseljünk maszkot minden beavatkozásnál

(Forrás: La France Agricole 2018. február 09.)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?