Újabb túlkínálat bontakozik ki a sertéspiacon

agrarszektor.hu
Hacsak nem találunk újabb piacokat az európai sertésnek, akkor a szépen megindult árak megint bezuhannak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Múlt év második felében az Európai Unióban a malacok és karkaszok ára esni kezdett, különösen telítetté vált a piac Németországban, ahol még mindig a  legtöbb sertést vágják a kontinensen (bár állománynagyság terén Spanyolország már lekörözte). A vágások mennyiségi fölénye kezd nyugatról (Németország, Dánia, Franciaország, Belgium) délre (Spanyolország), illetve Közép-Európába (Lengyelország) áttolódni. Lengyelországban az afrikai sertéspestis fenyegető közelsége vet árnyékot a szektorra - áll az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) jelentésében. 

A viszonylag alacsony takarmányozási költségek tavaly hatékonyabbá tették a termelést, miközben a félsertés magas ára és a kereslet növekedése is arra ösztönözte a termelőket, hogy minél több malacot hízlaljanak. 2017 közepén megugrott a malacok előállítása is, ami a kocaszám emelkedését eredményezte. Ez előrevetíti, hogy 2018 első háromnegyed évében emelkedni fog a vágások száma. Európa továbbra is nélkülözi az orosz piacot, miközben egyre erősödő konkurenciával kell számolnia Ázsiában is. Ezért arra kényszerül, hogy újabb értékesítési lehetőségeket keressen. Ha a szektor nem képes elmozdulni a tavalyi exportszintről, akkor a felhalmozódó készletek további nyomást fognak gyakorolni az európai sertésárakra.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?