Egy óriási piac, ahová csak a lengyelek tehetik be a lábukat

agrarszektor.hu
Lengyelország 2012-ben kapott hozzáférést a kínai piachoz, de a 2016-ban Európát általánosan sújtó madárinfluenza idején ezt az országot is kitiltották a kelet-ázsiai óriás területéről. Most ismét ők az egyetlen európai tagállam, amelyik hozzáfér Ázsia legnagyobb piacához.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hogy mennyire nehézkes a bejutás a kínai piacra, azt jól szemlélteti az is, hogy egy már meglévő kereskedelmi partnerüket is milyen lassan engedik vissza a területükre egy járvány kitörése után. Noha a lengyelek 2012 óta szállíthattak baromfit a kelet-ázsiai piacra, a 2016-ban kitört madárinfluenza hivatalosan elismert megszűnte után még csaknem egy évbe telt, mire az export lehetőségét újra megadták Európa legnagyobb szárnyas-előállítójának.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!
Lengyelország az egyetlen európai ország, amelyik egyáltalán rendelkezik baromfibeszállítási engedéllyel Kínába, és a világon is mindössze négy ilyen ország található még.

A lengyelek egyébként nem estek kétségbe, amikor elvesztítették a kínai piacot. Legnagyobb ázsiai kereskedelmi partnerük ugyanis Hongkong, ahová a teljes Kínába szánt mennyiséget át tudták irányítani - ezen a kapun keresztül jutottak be a keleti kontinensre, áll az USDA legfrissebb összefoglalójában.


2018-ban a lengyel baromfitermelés három százalékkal bővülhet a 2017. évihez képest, a többletet Európán belül értékesítik. A termelés 81 százalékát a brojlercsirke és 14 százalékát a pulykahizalás teszi ki. Csak a baromfiszektor éves szinten 2 millió tonna dél-amerikai szójababot használ fel a hizlalás során. Kacsa- és pulykakibocsátásukat jórészt Nyugat-Európa (Németország) szívja fel, az egyéb szárnyasokból (brojler és pulyka) az öreg kontinens többi országába is bőven jut. 2017-ben a teljes exportmennyiség 87 százaléka Európán belül talált vevőre.

Idén a lengyel baromfiexport mennyisége átlépi az egy millió tonnát, a termelésük fele elhagyja az országot. A bővülés mértéke csak az év első felében elérte a 10 százalékot 2017-hez képest.

2019-ben az Európán kívüli értékesítési lehetőségek miatt további 3 százalékos expanzióra számítanak a lengyelek. Nemcsak Honkongban és Kínában bíznak, Ukrajna is fontos partnerük. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02