Irigylésre méltó helyzetben a húsmarhaágazat

agrarszektor.hu
Az uniós csatlakozás nyertes ágazatának kikiáltott húsmarhaszektor továbbra is jó pozícióban van. Az ezredforduló követő években 20-25 ezer húshasznú tehenet tartottak nyilván hazánkban, mára ez a szám 160 ezer körül alakul. Hamarosan életbe lép az Európai Unió új állattenyésztési rendelete, amely újabb korszakot nyit a tenyésztés-szervezésben, a tenyészállat- és szaporítóanyag-kereskedelemben. A sikerágazat további sorsa attól is függ, hogy a fajtaegyesületek képesek lesznek-e a megújulásra. Többek között erről tárgyaltak a múlt héten Keszthelyen megrendezett Országos Húsmarha-tenyésztési Tanácskozáson.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agrárminisztériumban megrendezett szakmai fórumon a mezőgazdaságért felelős államtitkár úgy fogalmazott, hogy a húsmarhatenyésztés a hazai állattenyésztés legdinamikusabban fejlődő ágazata. Feldman Zsolt elmondta, a hazai húsmarhaállomány az utóbbi évtizedben folyamatosan növekedett, mára meghaladta a 300 ezres létszámot, amelynek több mint a fele tehén. Az állomány döntő részben családi gazdaságok kezében van, az ágazat szervezettsége ugyanakkor messze elmarad a kívánatostól.

A magyar húsmarhának jó piaca van, de túlnyomó részt külföldön talál vevőre.

A mezőgazdaságért felelős államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy idehaza a marhahúsfogyasztás elmarad az uniós átlagtól, ennek növelése előnyös lenne a fogyasztónak és biztos piacot adna a termelőknek. A marhahúsfogyasztás Magyarországon az összes húsfogyasztás 3-5%-át adja csupán, ami évi 3 kg/fő mennyiséget jelent, és az EU átlagfogyasztásának alig egyharmada. Így a hazai marhahúseladásban van fejlődési potenciál, ehhez azonban egyrészt megfelelő minőségű feldolgozott árualapot szükséges előállítani, másrészt erősíteni kell a magyar tenyésztők, kiskereskedők  és éttermek együttműködését.

Mezei Dávid vidékfejlesztési stratégiáért felelős helyettes államtitkár kiemelte, a húshasznú szarvasmarhatartással foglalkozó gazdálkodók számára a Vidékfejlesztési Program keretében beruházási, normatív és más pályázati felhívások is lehetőséget adtak támogatási források elnyerésére. Az ágazat beruházási elképzeléseinek támogatását négy pályázat szolgálta: trágyatárolók építése, szarvasmarhatartó telepek korszerűsítése, mezőgazdasági termékek erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban, mezőgazdasági és feldolgozóüzemek energiahatékonyságának javítása. Ezek keretében eddig már több mint 153 milliárd forint támogatás megítéléséről született döntés. A napokban pedig 50 milliárd forintos kerettel újabb pályázati lehetőség nyílt az élelmiszer-feldolgozás támogatására.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a fórumon elmondta, az egyik legfontosabb célországunk, Törökország egyre szigorúbb feltételeket támaszt az exportbizonyítványok kiállításával kapcsolatban, de az eddigi dokumentumok ez év végéig érvényesek. A hazai húsmarhaállomány mentes a legfontosabb fertőző betegségektől. Magyarország benyújtotta a kéknyelv betegséggel szembeni mentességre vonatkozó dokumentációját is a Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatalhoz, melyet a szervezet el is fogadott. Jelenleg folyamatban van az EU Bizottság jóváhagyása.

(Forrás: AM Sajtóiroda)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?