Precíziós takarmányozás: mérni kellene a szarvasmarhákat

agrarszektor.hu
Nagymértékben javíthat a takarmányozás hatékonyságán a rendszeres súlymérés az állattartó gazdaságokban. A húsmarhatartó telepeken főleg a hizlalási időszakban, a tejelő tehenészetekben pedig a borjú és növendéknevelés, illetve a laktáció alatt lenne szükség a gyakoribb kontrollmérésekre ahhoz, hogy a gazdák még pontosabban meg tudják határozni a megfelelő abrakadagokat és a takarmány-összetételt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az állattartó telepek többségén évente egyszer mérik meg az állatok súlyát, a leltálkor ugyanis mindenhol szükség van egy állományfelmérésre, amikor fülszám szerint azonosítják az állatokat, illetve megmérik a testtömegüket is - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t Tóth Attila, a Vitafort Zrt. szarvasmarha üzletágának vezetője. Ilyenkor rendszerint a borjútól a növendéken keresztül a tehénig minden egyedet megmérnek. A gyakoribb, vagy rendszeres mérés azonban sok helyen elmarad, pedig év közben is szükség lenne rá.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia november 28-29-én! A konferencia egyik kiemelt témája lesz az egyre több gazdaságban hódító precíziós gazdálkodás, szó lesz az előnyeiről és buktatóiról egyaránt, de a kerekasztal-beszélgetés résztvevői azt is megvitatják majd, mi alapján érdemes dönteni a precíziós eszközök bevezetésekor? Ne hagyja ki a számos további jelentős agrártémát felvonultató kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

Tóth Attila szerint a rendszeres súlyméréssel optimálisabb táplálóanya-ellátást lehet biztosítani, ami jelentősen megnövelheti a takarmányozás hatékonyságát, és segíthet a genetikai potenciál maximális kihasználásában. Az okszerű takarmányozás során ugyanis lényeges a megfelelő összetételű abrak és tömegtakarmány biztosítása. Fontosak tehát a rendszeres kontrollmérések, mivel a takarmány receptúrák összeállításakor nem mindegy, hogy egy állatállományban milyen a súlyösszetétel. Más ugyanis egy nagyobb élősúlyú haszonállat létfenntartó szükséglete, és más egy kisebbé.

A rendszeres mérés lebonyolítása azonban a hagyományos módon nem egyszerű feladat, és rengeteg időt és munkát igényel a gazdaságoktól. Egyrészt egyenként fel kell hajtani a mérlegre az állatokat, és megfelelően karbantartott mérőeszközre is szükség van. A rendszeres méréseket ma az is akadályozza, hogy a mezőgazdaságban is hatalmas munkaerőhiány van.

A tejelő tehenészetekben az egyedi méréseknek a növendéknevelésnél van a legnagyobb jelentősége - hangsúlyozta Tóth Attila. Az első legfontosabb mérés egy borjú életében a születési súly, a legtöbb telepen azonban ezt inkább becsülni szokták. Ezt követően a 60-70 napos választási korban lenne szükség egy mérésre, amikorra az állatnak már meg kellene dupláznia testtömegét, majd kellene egy mérés a 13-14 hónapos tenyészérettség időszakában is, amikor pedig már a 360-380 kilogrammot kellene elérnie a növendéknek. A mérésekkel lehet ellenőrizni a növekedés megfelelő ütemét és ennek függvényében lehet módosítani a táplálóanyag-koncentráción (például a fehérjekoncentráción).

A megfelelő fejlődés kontrolljához nem csak a súlyadatok jelentenek fontos információt egy gazdának, hanem a marmagasság is. Ha ugyanis egy tenyészérett állatnak nincs meg a 130 centiméteres magassága például egy Holstein-Fríz fajta esetében, akkor nem lenne szabad elkezdeni a termékenyítést, mivel még nem érte el a megfelelő testarányait, ami ki fog hatni az állat további teljesítményére.

Egy növendék üszőnek első elléskorra, vagyis körülbelül 23-24 hónapos korára el kell érnie az 560-580 kilogramm körüli súlyt. Ezt követően még tovább növeli majd a testkapacítását, mivel egy többször ellett tehén súlya általában eléri a 650-700 kilogrammot. Ilyenkor döntően már nem szoktak súlyt mérni a gazdák, pedig Tóth Attila szerint fontos lenne, mert a tejelő állományokban a tehenek laktáció elején, élettanilag egy úgynevezett negatív energia egyensúlyi fázisban vannak. 

Ez azt jelenti, hogy ellés után gyorsan emelkedik a tejtermelés, míg a szárazanyag felvétel növekedése sokkal lassabb ütemű, ezért a táplálóanyagok egy részét ebben az időszakban az állat a testtartalékaiból mobilizálja. Tehát élettanilag is van egy testsúlycsökkenés, ami korántsem mindegy, hogy mekkora. Itt lenne jelentősége a rendszeres mérésnek, a gazdáknak ugyanis arra kellene törekedniük, hogy ez a súlyveszteség ne legyen több napi 0,8-1 kilogrammnál, összesen pedig az állat ne veszítsen többet 50-70 kilogrammnál ebben az időszakban. Ha ez a súlyveszteség nagyobb, akkor különböző anyagforgalmi megbetegedésekre (például ketózisra) számíthatunk ezeknél az állatoknál. Ilyen esetekben a megelőzéshez érdemes a takarmányadagokhoz plusz energia- és májvédő, illetve gyulladáscsökkentő takarmánykiegészítőket adni.

A rendszeres mérésekkel időben meg lehet állapítani, mikor van szükség takarmányozási beavatkozásokra, és jelentősen lehet csökkenteni a takarmányozási költségeket is. Felfoghatjuk egyfajta precíziós gazdálkodási módszernek, ha egy állományon belül akár a termelési csoporthoz, akár az egyedhez mért - a testtömeget is figyelembe vevő - takarmányreceptúrát biztosítunk, és megpróbáljuk pontosabban kielégíteni a tápanyagszükségletet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02