Ilyet még nem láttál: izgalmas kísérlet zajlik a magyar erdőkben

Ilyet még nem láttál: izgalmas kísérlet zajlik a magyar erdőkben

agrarszektor.hu
A "szalonka monitoring" keretében az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) megbízásából - az Agrárminisztérium támogatásával - a SZIE Vadbiológia Tanszék munkatársai 2020 március elején 6 erdei szalonkát jelöltek meg nyomkövető eszközzel a Budapest és Gödöllő közötti térségben. A felhelyezett eszközök nagy pontosságú, GPS alapú hely-meghatározással rögzítik a szalonkák tartózkodási helyeit, az adatokat pedig műholdas rendszer segítségével továbbítják a kutatóknak. Alkalmazásukkal részletes, napi szintű adatok gyűjthetők a madarak tavaszi vonulásáról és területhasználatáról.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon 2009 óta folyik az Országos Erdei Szalonka Monitoring Program, amely keret-ében több száz elkötelezett vadászatra jogosult és a jogszabályokat betartó sok száz vadász végez önkéntes munkát - írja közleményében az OMVV. Ez a tudományosan megalapozott adatgyűjtés bizonyítja, hogy a vadászok, a vadászati érdekképviseletek és a tudományos műhelyek egy jó cél érdekében milyen eredménye-sen tudnak együttműködni.

Forrás: Országos Magyar Vadászati Védegylet

A műholdas nyomkövetés révén a nyomkövetővel megjelölt szalonkák adatainak vizsgálatával az alábbi fontos kérdésekre kaphatunk válaszokat:

  • A jelölést követően meddig tartózkodtak Magyarországon és mikor indultak tovább?
  • Hova indultak tovább?
  • Milyen gyorsan érték el a költőterületeiket?
  • Mennyi időt töltenek adott területeken?
  • Mikor kezdik meg őszi vonulásukat?

 

A jelölés helyétől eddig megtett út (Forrás: Országos Magyar Vadászati Védegylet)

A jeladók az eddigi adatok alapján megfelelően működnek, a jelölt madarakról már most is értékes adatok érkeztek. A hat szalonka közül többen már eddig is tekintélyes, több ezer kilométeres távot tettek meg, ugyanakkor a szalonkák ivarát még nem sikerült meghatározni, de a tollaikból vett DNS minták segítségével a későbbiek során erre hamarosan sor kerülhet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?