Történelmi döntést hoztak a németek: ez óriási hatással lesz az ország baromfiiparára

Történelmi döntést hoztak a németek: ez óriási hatással lesz az ország baromfiiparára

MTI
Megtiltják a hím naposcsibék leölését Németországban 2022-től, így döntött szerdai ülésén a szövetségi kormány. Németország a világ első országa, amelyben véget vetnek a kakascsibék tömeges leölésének, emelte ki berlini tájékoztatóján Martina Fietz helyettes kormányszóvivő.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A németországi keltetőkben évente nagyjából 45 millió hím naposcsibét pusztítanak el. Rendszerint élve ledarálják őket, mérhetetlen szenvedést okozva az apró szárnyasoknak. A tömegmészárlást azért folytatják, mert a tojótyúkok kakascsibéinek felnevelése nem gazdaságos.

Azonban a szövetségi költségvetésből 2008 óta csaknem tízmillió euróval támogatott fejlesztések révén van már emberségesebb megoldás. Nem is egy, ezért 12 hónap türelmi idő után valamennyi keltetőüzemben szakítani kell a csibedarálás gyakorlatával, fejtette ki a helyettes kormányszóvivő. Martina Fietz utalt arra, hogy már több módszert is kidolgoztak már a tojásban fejlődő csibe nemének megállapítására.

A kormány törvényjavaslata szerint 2022. január 1-jétől tilos a kikelt hím naposcsibék leölése. Két év elteltével, 2024. január 1-jétől tovább szigorítják az előírásokat, megtiltják a csibeembriók leölését - a tojás elpusztítását - is a keltetés 6. napjától. Ezt azzal indokolják, hogy a tudományos ismeretek alapján nem lehet kizárni, hogy az embrió a hetedik naptól képes fájdalmat érezni.

A kakascsibék leölésének tiltásáról a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) 2018-ban kötött koalíciós szerződése rendelkezik. A kormánypártok az új szabályokkal arra törekednek, hogy a keltetőipar tevékenysége megfeleljen az állatvédelmi törvénynek, miszerint ésszerű ok nélkül nem szabad fájdalmat, szenvedés vagy kárt okozni az állatoknak. A törvényjavaslat parlamenti elfogadása biztosra vehető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?