Újra lecsapott a madárinfluenza Magyarországra: tízezernyi állatot kell leölni

Újra lecsapott a madárinfluenza Magyarországra: tízezernyi állatot kell leölni

agrarszektor.hu
2021. április 13-án Hajdú-Bihar megyében igazolta magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A járvány ezúttal egy Nádudvaron található tenyészpulyka-állományt ért el, ahol a szakemberek már a gyanú alapján megkezdték a mintegy 11.800 egyed felszámolását. A fertőzött pulykatelep a nádudvari NAGISZ Zrt. tulajdona, a cég munkatársai az állategészségügyi hatóság utasítása szerint, azzal együttműködve, azonnal megkezdték az ilyenkor szükséges mentesítési- és kármegelőzési feladatokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Hajdú-Bihar megyei Nádudvar egyik pulykatartó gazdaságában ütötte fel a fejét a madárinfluenza - írja a Nébih. Az első tüneteket - mint például megnövekedett elhullás, csökkent takarmány- és vízfogyasztás, csökkent tojástermelés - múlt hétvégén tapasztalta az üzemeltető. A betegség megjelenése miatt az érintett tenyészpulyka-állományban pontosan 11.769 állat leölését kellett elrendelniük az állategészségügyi szakembereknek. A felszámolás már a betegség gyanúja alapján megkezdődött, a gyanút a laboratóriumi vizsgálatok a mai napon megerősítették. A hatóság a további szükséges intézkedéseket is haladéktalanul megtette, többek között kijelölte a védő- és megfigyelési körzetet. A betegség megjelenésének okait a folyamatban lévő járványügyi nyomozás tárhatja majd fel.

A Nébih ezúton is hangsúlyozza, hogy a betegség által még nem érintett baromfiállományokban csak a járványvédelmi előírások szigorú betartásával, felelős állattartói hozzáállással lehet a fertőzés kockázatát minimalizálni. Kiemelten fontos, hogy a baromfikat kötelező zártan tartani, valamint az állatokat zárt helyen kell etetni, itatni, továbbá a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni. Fokozottan kell ügyelni továbbá a személy- és járműforgalomra, a takarmányszállító járművek alapos, folyamatos fertőtlenítésére. 

A cikkünk megjelenése után a NAGISZ Zrt. az Agrárszektorral közölte, hogy a fertőzött pulykatelep a nádudvari NAGISZ Zrt. tulajdona, a cég munkatársai pedig az állategészségügyi hatóság utasítása szerint, azzal együttműködve, azonnal megkezdték, és folyamatosan végzik az ilyenkor szükséges mentesítési- és kármegelőzési feladatokat. Mint közleményükben írták:

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága Hajdú-Bihar megyében magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki. A fertőzött pulykatelep a nádudvari NAGISZ Zrt. tulajdona. A NAGISZ Zrt. munkatársai az állategészségügyi hatóság utasítása szerint, azzal együttműködve, az ilyenkor szükséges mentesítési- és kármegelőzési feladatokat folyamatosan végzik. Az esettel kapcsolatos további információk adására a NÉBIH illetékes.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58