Drámaian csökken a beporzók száma: sokkoló, mennyi faj áll a kihalás szélén

Drámaian csökken a beporzók száma: sokkoló, mennyi faj áll a kihalás szélén

MTI
Az Európai Bizottság szerint további uniós fellépés szükséges a beporzók védelmében, ugyanis még mindig minden tizedik méh- és lepkefaj a kihalás szélén van, és egyharmaduk egyedszáma csökkenést mutat Európában - közölte az uniós bizottság jelentésében csütörtökön.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A beporzókról szóló első uniós kezdeményezés végrehajtásáról szóló jelentésében az Európai Bizottság azt közölte, hogy a kezdeményezés hasznos szakpolitikai eszköznek bizonyult, lehetővé teszi az Európai Unió, a tagállamok és az érdekelt felek számára, hogy kezeljék a beporzók pusztulásának problémáját. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy fokozni kell a mezőgazdasági tájakon tapasztalható élőhelypusztulás megakadályozását és a növényvédő szerek hatásainak kezelését célzó erőfeszítéseket. Noha a 2030-ig tartó időszakra szóló uniós biodiverzitási stratégia konkrét célkitűzéseket határozott meg ennek kezelésére, többet kell tenni a védett területek bővítése, az ökoszisztémák helyreállítása, a biogazdálkodás előmozdítása, a magas biodiverzitású táj jellegzetességeinek helyreállítása érdekében a mezőgazdasági földterületeken, valamint a növényvédő szerek és más, a beporzókra káros környezeti szennyező anyagok használatának jelentős csökkentésére.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A bizottsági közlemény Virginijus Sinkeviciust, a környezetért, az óceánokért és a halászatért felelős biztost idézte, aki azt mondta: döntő fontosságú a beporzók védelmének további beépítése a közös agrárpolitikába és a növényvédő szerekre vonatkozó jogi keretbe. Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos kijelentette: fokozni kell az erőfeszítéseket különösen a mezőgazdasági tájakon tapasztalható élőhelypusztulás és a növényvédő szerek káros hatásainak terén. A jövőbeni közös agrárpolitikának nagymértékben hozzá kell járulnia ehhez azáltal, hogy fokozottabb környezetvédelmi és éghajlat-politikai törekvéseket vezet be - monda az uniós biztos.

A beporzókról szóló uniós kezdeményezést 2018 júniusában fogadták el. Olyan stratégiai célkitűzéseket, illetve végrehajtani kívánt intézkedéseket tartalmaz, amelyek a beporzók uniós pusztulásának megakadályozása és a globális természetvédelmi erőfeszítésekhez való hozzájárulás érdekében jöttek létre. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?