Rejtélyes bogár terjed Magyarországon: a tudósok is meglepődtek, mire képes

Rejtélyes bogár terjed Magyarországon: a tudósok is meglepődtek, mire képes

agrarszektor.hu
A parlagfű természetes ellenségének számító parlagfű-olajosbogár terjedését elsősorban a domborzati viszonyok és az uralkodó szélirány határozza meg - tették közzé a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói az Agricultural and Forest Entomology szaklapban. Az is kiderült, hogy a bogár rajzása azzal az időszakkal esik egybe, amikor a parlagfű növekszik és virágzik, ami jó hírt jelenthet az allergén elleni védekezés szempontjából.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A parlagfű egy rendkívül allergén inváziós növény, amely világszerte agresszíven terjed, így milliók életét nehezíti meg. Nem véletlen, hogy egyre inkább előtérbe kerülnek azok az elképzelések, amelyek a parlagfű gyors terjedését valamilyen természetes ellenség betelepítésével fognák vissza - derült ki a MATE közleményéből. Az egyik legfontosabb ilyen természetes ellenség a parlagfű-olajosbogár, ami a növényhez hasonlóan Észak-Amerikában őshonos, de részben spontán módon, részben pedig tudatos betelepítés következtében már Európában és Ázsiában is meghonosodott. A faj 2020 óta Magyarországon is jelen van, bár egyelőre még csak Budapest környékén lehet találkozni vele.

A parlagfű-olajosbogár terjedésének alapvetően lehetne örülni, hiszen a parlagfű friss növényi részeinek elfogyasztásával bizonyítottan képes csökkenteni a pollenszórás dinamikáját, azaz jelenléte nagy könnyebbséget okoz az allergiásoknak. Csakhogy az is kiderült, hogy a parlagfű mellett örömmel fogyaszt más fészkes virágzatú növényeket, így napraforgót is, így jelen pillanatban még nem egyértelmű, hogy a szándékos betelepítésével valóban jót teszünk-e, vagy csak további problémákat generálunk.

Hogy a válaszhoz közelebb kerüljünk, a MATE Növénytermesztési-tudományok Intézetének és Növényvédelmi Intézetének kutatói - Keszthelyi Sándor, Kazinczi Gabriella és Somfalvi-Tóth Katalin - egy komplex elemzés során annak jártak utána, hogy a különféle földrajzi és meteorológiai tényezők közül mi befolyásolja leginkább a bogár térhódítását és annak ütemét. A MATE kutatói a négyzetkilométeres felbontásban rendelkezésre álló meteorológiai adatok elemzésével azt is megállapították, hogy egy adott területen a bogárnak hány generációja fejlődhet ki egy éven belül.

Kiderült, hogy a domborzati viszonyok és az uralkodó szélirány befolyásolja leginkább a parlagfű-olajosbogár terjedésének irányait. Jól látszik például, hogy az Alpok vonulatánál és a Távol-Keleten is a fő domborzati elemeket követte, de követi azokat a kereskedelmi útvonalakat, országutakat, autópályákat is, ahol elsődleges tápláléka, azaz maga a parlagfű is gyakori. Az adatok alapján ráadásul azt is megállapítottuk, hogy rajzása azzal az ún. zöldtömeg képződési időszakkal esik egybe, amikor a parlagfű növekszik és virágzik, ami valamilyen szinten megnyugtató lehet a napraforgó vonatkozásában

- mutatott rá Keszthelyi Sándor egyetemi tanár, a nívós szaklapban megjelent tanulmány első szerzője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?