Óriási küzdelem várható az év lepkéje címért: íme, az idei jelöltek

Óriási küzdelem várható az év lepkéje címért: íme, az idei jelöltek

MTI
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Lepkevédelmi Szakosztálya közönségszavazást hirdet, hogy mi legyen 2024-ben az év lepkéje; a másodszor meghirdetett program keretében ismét három jelöltre, a kis színjátszólepkére, a közönséges medvelepkére és a gyakori ablakosmolyra lehet szavazni a szervezet honlapján október 15-ig - tájékoztatta az egyesület az MTI-t.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mint felidézik, az MME 1979-ben indította el az Év madara programot, majd 2012-ben indult a Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály Év hüllője/Év kétéltűje program, és ezekhez csatlakozott harmadikként 2022-ben az Év lepkéje akció. Az MME közleményében kiemeli, hogy mindegyik program küldetése Magyarország természeti kincseinek, valamint az ezeket fenyegető természetvédelmi problémák bemutatása a lakosságnak.

A kis színjátszólepkék hímjeinek szárnyfelszíne kékes-lilásan irizál. Országszerte elterjedt, de elsősorban vizes élőhelyek közelében lehet vele találkozni, akár lakott területeken is. Állománya stabil, de a vizes élőhelyek felszámolása, valamint az erdők sűrűsödése veszélyeztető tényezők lehetnek számukra, főként helyi viszonylatokban. A kis színjátszólepke nem kényes faj, kertbe ültetett tápnövényen is kifejlődik, védett, természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

A közönséges medvelepke egykor sokfelé előfordult, akár lakott területeken is, azonban az utóbbi évtizedekben az építkezések intenzív térhódítása, valamint a parlagok felszámolása állománynagyságában jelentős csökkenést okozott, és visszaszorult a természetes élőhelyekre. Ritkulása ellenére egyelőre nem védett - teszik hozzá a közleményben.

A gyakori ablakosmoly moly létére termetes és tetszetős megjelenésében igencsak távol áll a lakásból ismert élelmiszer- és ruhamolyoktól - emeli ki az MME közleménye. Hazánkban általánosan elterjedt, bár a sík vidékeken ritka, élőhelyei a napsütötte lejtők, erdőszegélyek, cserjések, és nappal aktív. Nem védett - teszik hozzá a közleményben.

Szavazni az alábbi oldalon lehet, ahol további részletek is olvashatók a programmal kapcsolatban.  Az MME közleményében kiemeli, hogy aki bármilyen lepkét talál kirándulásai során, vagy akár a kertben, feltöltheti a erre, illetve emerre az internetes oldalakra dátum, helyszín, valamint egy fotó megadásával, ahol a szakemberek pár napon belül meghatározzák azokat. Hangsúlyozzák, hogy a megfigyelések segítik a kutatók munkáját a hazai lepkék megismerésében és védelmében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?