Ezért pusztul el rengeteg állat: lépni kell, mielőtt még nagyobb baj lesz

Ezért pusztul el rengeteg állat: lépni kell, mielőtt még nagyobb baj lesz

agrarszektor.hu
Az 1931-ben Firenzében megtartott környezetvédelmi konferencia nyilvánította október 4-ét - Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet védőszentjének emléknapját - az Állatok Világnapjává. Ez a nap az állatok védelmére és az élővilág sokszínűségének fontosságára hívja fel a figyelmet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Manapság a vadon élő állatfajokat - az élőhelyeik pusztulása mellett - leginkább a határokon átnyúló, illegális kereskedelem veszélyezteti, amely fajok tömegének kipusztulásáért felelős, óriási gazdasági károkat okoz, és a Föld egyes régióinak biztonságát is veszélyezteti. Ez nemcsak a természetre, a biológiai sokféleségre, a védett fajokra és az élőhelyekre jelent fenyegetést, hanem a társadalmunkra is.

A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok megőrzésének és védelmének egyik legeredményesebb eszköze egy nemzetközi természetvédelmi egyezmény, az idén 50 éves CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora - Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről), amely a hatálya alá tartozó fajokat egy rendkívül hatékony módszerrel, a velük folytatott kereskedelem szabályozásával védi. A CITES-nek köszönhetően az elmúlt 50 évben számos - a kereskedelem által veszélyeztetett - állat és növényfajt sikerült megóvni a kipusztulástól.

A CITES 50. évfordulójának egyik kiemelt célja felhívni a figyelmet arra a tevékenységre, amit az egyezmény a vadon élő állatok és növények védelme érdekében végzett, ugyanakkor arra is, hogy ezt a munkát folytatni kell, és nagyobb hangsúlyt kell fordítani az illegális kereskedelem felszámolására világszerte. Ehhez az országok, az érintett hatóságok, a vadon élő fajok védelmével foglalkozó szervezetek, valamint a társadalom szoros együttműködésére van szükség, amely alapvető fontosságú az egyes természetvédelmi intézkedések sikeréhez, és általában az állatok hatékony védelméhez egyaránt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?