2016. augusztus 28. vasárnap Ágoston

Hírek - Állattenyésztés

Látszólag Orbánnal szemben is szavaztak fideszesek, de mégsem

Elutasította a parlament igazságügyi bizottságának fideszes és KDNP-s többsége azt az MSZP-s törvényjavaslatot, amely alapján könnyebb lett volna komoly börtönbüntetést kiszabni az állatkínzókra. A közelmúltban állatvédő szervezetek tüntettek a szigorításokért, és Orbán Viktor miniszterelnök is kiállt az állatvédők mellett. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ugyanakkor nemrég a parlamentben már bejelentette, hogy a szabályozás szigorítását akarja kezdeményezni a kormánynál, az igazságügyi tárca pedig tárgyalásokat kezd az állatvédő szervezetekkel. Úgy tűnik tehát, a kormány kívánja kézbe venni az ügyet.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Hatalmas tüntetést tartottak nemrég állatvédő szervezetek annak érdekében, hogy a parlament szigorítsa az állatkínzások büntethetőségi tételeit. Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága – írja a 444.hu – most mégis elutasította azt a törvénymódosítási javaslatot, amelyet az MSZP nyújtott be a büntetési tételek szigorítása érdekében.

A döntéssel a bizottság kormánypárti többsége látszólag szembement Orbán Viktorral, aki nemrég Facebook oldalán is kiállt az állatvédők mellett. Csakhogy a közelmúltbeli nyilatkozatok szerint az MSZP-s indítvány elutasítását az magyarázhatja, hogy a kormány saját maga akarja kézbe venni az ügyet.

MTI-fotó: Szigetváry Zsolt

A kormányfő hírek szerint felkérte Trócsányi László igazságügyminisztert, hogy vizsgálja meg az állatvédők követeléseit. Ennek nyomán Völner Pál, a tárca államtitkára bejelentette, hogy konzultációt kezdenek az állatvédő szervezetekkel.

A napokban a parlamentben Fazekas Sándor is úgy foglalt állást, hogy a földművelésügyi tárca szigorításokat kíván kezdeményezni a kormánynál. A minisztérium arra törekszik, hogy a Büntető törvénykönyvben az állatkínzás alapesetét vétség helyett nyilvánítsák bűntetté, és növeljék a büntetési tételkereteket is.


 

Címlapon, most

Most már mobiltelefon riaszt, ha megbetegszik a növény

Robotrendszer figyeli a kórokozókat a táblákon.

Tovább mélyül a válság: tüntetnek a tejtermelők

Nem teljesíti a francia gazdák kéréseit a Lactalis.

Eldőlt! - Nem lesz népszavazás az állami földekről

Nincs meg a kellő számú aláírás az MSZP-s kezdeményezésben.

Ami van, nem elég: tovább kell csökkenteni a sertésáfát

A készítményeknél is 5 százalékos adó kell, mert csökken a fogyasztás.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ