Pápai Hús: a parlamentnél tüntethetnek a dühös gazdák

MTI
Traktoraikkal a parlament elé vonulhatnak a járandóságukért küzdő sertéstermelők.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Traktoraikkal a parlament elé vonulnak a Pápai Hús 1913 Kft. sertésbeszállítói, ha nem tudnak "szót váltani" Orbán Viktor miniszterelnökkel és nem kapnak választ követeléseikre. Ma hetven gazda azért demonstrált a Pápai Hús székhelyénél, hogy az ajánlott 70 százalék helyett szeptember 30-ig teljes egészében kapják meg járandóságukat.

A demonstrálók korábban élőállatot szállítottak a Pápai Hús 1913 Kft.-nek, ám az ellenértéket még nem kapták meg. A gazdák petíciót adtak át a vállalat vezetésének, amelyben jelezték azt is: állami garanciavállalás mellett hajlandóak segíteni a húsgyár reorganizációját további beszállításokkal.

Csepregi Kálmán, a 15 családi vállalkozást képviselő Mezőföld 15 termelői csoport vezetője felidézte: a cég legutóbb azt az ajánlatot tette a gazdáknak, hogy a fennálló tartozás 70 százalékát kifizetik 2014 decemberig, ha a harminc százalékról lemondanak - erre azonban a gazdák nem hajlandók..

Bár a termelői csoportokban jobban érvényesülnek a gazdák, mindannyian kis családi vállalkozások - reagált a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteki bejelentésére, miszerint a VM saját forrásból fizeti ki a kistermelői beszállítóknak járó tartozást. Azok a beszállítók juthatnak hozzá a kintlévőségükhöz várhatóan október végéig, akinek a követelése nem haladja meg a 2,5 millió forintot. Ez a minisztérium információi szerint 122 élőállat-beszállító.

Csepregi Kálmán, mint a gazdák képviselője, szeretne szót váltani Orbán Viktor miniszterelnökkel arról, hogy "tudja-e mi történik Pápán?". Ha egy héten belül nem kapnak megnyugtató választ a követeléseikre, traktoraikkal a parlamenthez vonulnak, s ha nem orvosolják gondjaikat, akkor Brüsszelhez fordulnak.

Nemrégiben 155 gazda részvételével - akiknek hozzávetőleg 800 millió és egymilliárd forintra tehető összeggel tartozik a húsipari cég - érdekközösséget hoztak létre, amelynek három vezetője és ügyvédeik képviselik ezentúl a beszállítók érdekeit. A demonstrálók petíciót adtak át a Pápai Hús Kft. vezetésének, amelyben azt követelik, hogy a Pápai Hús szeptember 30-ig fizesse ki a hitelezőknek a tartozások száz százalékát, s erre a pápai önkormányzat vállaljon készfizetői kezességet.

Ha ez nem valósul meg, akkor az önkormányzat tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az állam kifizesse a hitelezőket - kérték, valamint azt, hogy ugyancsak az önkormányzat dolgozzon ki konstrukciót a gyár zavartalan működése, a munkahelyek megőrzése érdekében.

A gazdák petícióját Uzsoky András, a csődeljárás alatt álló Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezető igazgatója vette át, aki az MTI-nek csak annyit mondott, hogy a csődeljárásról szóló törvény értelmében jár el a cég. Ennek értelmében szeptember 5-én és 6-án megkezdik a tárgyalásokat a beszállítókkal. Budai Gyula, a VM parlamenti ügyekért felelős államtitkárának korábbi tájékoztatása szerint a Pápai Hús 666 millió 356 ezer forinttal tartozik az élőállat-beszállítóknak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58