Ezért még nagy árat fizetünk - Drágulhatnak az élelmiszerek

agrarszektor.hu
A mezőgazdaság és az élelmiszertermelés felértékelődésére utaló várakozások arra ösztönözték a gazdákat, hogy világszerte növeljék termelésüket. Ennek viszont mára az lett a következménye, hogy a felvásárlási árak estek, miközben hosszabb távon valóban árnövelő felértékelődésre kell felkészülni a növekvő világnépesség és a javuló fizetőképesség miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Takarékbank Agrár Központja úgy látja, hogy miközben hosszú távon a mezőgazdaság, az élelmiszertermelés felértékelődése várható, éppen az ezzel kapcsolatos várakozások - a korábbi évek magas árai - világszerte a termelés növelésére ösztönözték a gazdákat. Arra számítanak, hogy a csökkenő ártrend az év első felében nem fog megfordulni.

Ma megvan ez az ellentmondás

Miközben a KSH mezőgazdasági árindexe szerint az agrárárak immár másfél éve jelentős mértékben és tartósan csökkenek, sok helyütt a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés gyors ütemű globális felértékeléséről hallunk. Jogosan merül fel a kérdés, hogy most voltaképpen fel- vagy leértékelődik-e a mezőgazdaság?

 


MTI-fotó: Mohai Balázs

A növekvő népesség és a javuló fizetőképesség miatt a mezőgazdaság globálisan valóban felértékelődik, de ezt inkább hosszú távon lehet értelmezni. Az élelmiszerek iránti mennyiségi és minőségi igény bővülése mellett az elérhetőségi, elosztási problémák állandósulása is e felértékelődést segíti. Az árak napjainkban érzékelhető esése viszont a termelés, a készletek emelkedése miatt történik, és összefügg azzal is, hogy a befektetési piacok jó teljesítményt mutatnak, így a kockázati tőke nem menekül az agrártermékekbe, ahogy azt 2007 óta többször is megtapasztaltuk.

6,1 százalékos csökkenés tavaly

A statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint 2014-ben 6,1 százalékkal mérséklődtek a mezőgazdasági árak Magyarországon az előző évhez képest. Ezen belül a növényi termékek árai estek jobban, 9,2 százalékkal, míg az élő állatok és állati termékeké 1,1 százalékkal. A gabonafélék ára 8,9, az ipari növényeké 7,6, a burgonyáé 23 százalékkal elmaradt a 2013. évitől. A zöldségfélék ára 2,3, a gyümölcsféléké 18 százalékkal csökkent.

A jövedelmezőség alakulása szempontjából mindehhez azt is hozzá kell tenni, hogy a mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 2013-hoz viszonyítva 3,1 százalékkal mérséklődtek. Ez a fentiek fényében azt eredményezi, hogy a mezőgazdasági termelőiár-index és ráfordításiár-index hányadosa, az agrárolló 100 alatt volt tavaly (96,9%). Ez azt jelenti, hogy 2013-hoz viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak nagyobb mértékben csökkentek, mint a ráfordítási árak.

Az egész láncban visszarendeződés zajlott

Nem csak a mezőgazdasági árak estek, hanem az egész élelmiszerláncban mérséklődtek tavaly az árak. Ennek mértéke a lánc vége felé haladva egyre kisebb volt. Az élelmiszeripar belföldi értékesítési árai és a fogyasztói élelmiszerárak szintjén már csak 0,4 százalékos csökkenés volt, miközben az agrárárak 6,1 százalékkal mérséklődtek.

Az alábbi ábrák alapján jól érzékelhető, hogy a termékláncban a mezőgazdasági árak mutatják a legnagyobb ingadozást. Ez azonban jellemzően megtörik a feldolgozóiparon, amely nem tudja továbbhárítani. A változásokat azért jelzi, hogy az utóbbi években már kétszer is előfordult, hogy a beszállítók átlagos áremelése magasabb volt a kereskedelem áremelésinél. Ez pedig még akkor is jelzés értékű, ha tudjuk, hogy a folyamatokat termékszerkezeti tényezők is jelentősen befolyásolják.

Árváltozások az élelmiszer termékláncban az előző év azonos időszakához képest, %

A Takarékbank Agrár Központja úgy látja, hogy miközben hosszú távon a mezőgazdaság, az élelmiszertermelés felértékelődése várható, éppen az ezzel kapcsolatos várakozások - a korábbi évek magas árai - világszerte a termelés növelésére ösztönözték a gazdákat. Arra számítunk, hogy a csökkenő ártrend az év első felében még nem fog megfordulni.

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?