Mindenkit átvernek a boltokban - Így csalnak a mérlegek

agrarszektor.hu
Szabálytalanul mér minden ötödik élelmiszer-áruházlánc mérlege, míg a kisebb élelmiszerüzleteknél minden negyedik próbavásárlásnál állapítottak meg többletszámolást a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) ellenőrei. A hatóság szerint egy vásárlásnál átlagosan 207 forinttal kellett többet fizetni a szabálytalan mérés miatt. Sok helyen lejárt hitelességű mérlegekkel mérték az élelmiszereket, máshol a súlyokkal csaltak. Az NFH fokozott figyelemre kérte a fogyasztókat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Leggyakrabban az élelmiszer-áruházláncokban, és a kisebb élelmiszerüzleteknél fordult elő, hogy többet mutatott a mérleg annál a vizsgálatnál, amelyet az NFH végzett el a közelmúltban. A hatóság országos szinten ellenőrizte az élelmiszerboltokban használt mérlegeket. Azt állapították meg, hogy egy vásárlásnál átlagosan 207 forinttal kellett többet fizetni a szabálytalan mérések miatt.

A többletszámolás oka a legtöbb esetben az volt, hogy a mérést végző alkalmazottak a termék tömegébe a csomagolóanyagot is belemérték. Ez pedig szabálytalan: az a kereskedő, aki így jár el, megtéveszti a vásárlókat. 

Előfordult, hogy kisebb súlypótló eszközzel trükköztek az üzletben, vagy a méréshez manipulált súlyt használtak. Volt olyan is, hogy a méréshez használt súly aljához rögzítettek egy érmét, de arra is volt példa, hogy kitámasztották a mérleget, így az másként billent és nem a valós értéket mutatta - hívta fel a figyelmet a fogyasztóvédelmi hatóság.

Az úgynevezett tömegre értékesített termékek próbavásárlásánál minden esetben megvizsgálták a kiszolgáláshoz használt mérlegek hitelességét. Több száz üzletben fordult elő, hogy a mérleg hitelessége az ellenőrzés idején már régen lejárt. A szabálytalanság sok esetben az volt, hogy a vállalkozók nem voltak tisztában azzal: a mérlegeket 2 évente hitelesíteni kell. Olyan mérleg is akadt, amelynek a hitelesítése az ellenőrzés idején már 5 éve lejárt.

A legtöbb szabálytalanság kisebb élelmiszerüzletekben, vásárcsarnokokban, piacokon, hús-hentesáru üzletekben fordult elő. A fogyasztóvédelmi hatóság arra kérte a fogyasztókat, jelezzék az eladóknak, ha hasonlókat tapasztalnak. Kérjék meg a boltosokat, nullázzák le a mérleget, miután a csomagolóanyagot rátették, vagy szólítsák fel a kereskedőket, hogy az előírásoknak megfelelően, a vásárlók számára is jól látható helyen végezzék a mérést.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?