Megvan az új kitörési pont - Megállapodást kötöttek

MTI
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar agrártermékek exportjának növelése érdekében a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt., a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrárinformatikai Klaszter. A mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban látják a legnagyobb potenciált.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A három szervezet szakmai egyeztetéseket követően határozta meg a magyar agrárágazat és élelmiszeripar számára azokat a stratégiai célkitűzéseket, amelyekkel az ágazat exportját, hatékonyságát, jövedelmezőségét növelik - közölte Ducsai-Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója a megállapodás aláírásakor. A legnagyobb potenciál az agár- és élemiszeriparban van, mivel a következő évek legnagyobb kihívása szakértők szerint az egyes országok lakosságának megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszerrel való ellátása lesz.

Kedvező magyar adottságok

Magyarországon pedig megvan a versenyképességhez szükséges szaktudás, valamint a kedvező természeti adottságok, de a termelők számára kiszámíthatóvá kell tenni a termelést. Ehhez külpiaci információkra, hosszú távú szerződésekre van szükség, ami a kereskedőház egyik kiemelt feladata.


Ducsai-Oláh Zsanett (MTI-fotó: Máthé Zoltán)

 

Ducsai-Oláh Zsanett szerint az agárinformatikai eszközök alkalmazása szintén alapvető feltétele a magyar élelmiszeripar versenyképességének, és ezek egyben kiváló exporttermékek is. Az elmúlt időszakban nyílt kereskedőházak - Egyesült Államok, Arab-öböl, Afrika, Távol-kelet, Oroszország, Latin-Amerika, FÁK - megfelelő külpiaci információkkal tudják ellátni az érintett magyar cégeket, termelőket és konkrét üzleti lehetőségeket tudnak biztosítani számukra. Terveik szerint ősztől egységes arculattal, közösen jelennek meg a külpiacokon a hagyományos, prémium magyar termékekkkel, összefogva a termelőkkel.

Együttes részvétel a szakkiállításokon

Győrffy Balázs, a NAK elnöke közölte: a megállapodás szerint a belföldi és külföldi szakkiállításokon együtt vesznek majd részt, közösen alakítják ki a magyar megjelenést. A tagok piacra jutását segítik az információkkal, és felmérik az informatikai igényeiket.

A kamara 65 különböző megállapodást kötött szakmai szervezetekkel, érdekképviseletekkel az elmúlt több mint két évben, és ez a kapcsolati háló javítja a közös munka hatékonyságát. A NAK feladata, hogy itthon és a nemzetközi piacokon javítsa a magyar termékek versenyképességét, segítse az exportképes tagok külpiacra jutását vagy a már meglévő exporttevékenységük bővítését.

A gazdák értsék a fejlesztéseket!

Gombos Szilárd, az Agrárinformatikai Klaszter elnöke, a T-Systems Magyarország Zrt. stratégiai projektekért felelős igazgatója arról beszélt, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás eredményeinek kihasználása jelentős fejlesztést igényel. A szervezet azon dolgozik, hogy a gazdák, termelők kezdjék használni és értsék a technológiai fejlesztéseket.

Erős Veronika, az Agrárinformatikai Klaszter menedzsere elmondta: a klaszter 12 taggal alakult meg tavaly októberben, a tagok között két egyetem, két nagyvállalat, hét kkv, és egy termelő volt, azóta gazdálkodók, nonprofit szervezetek és szakiskolák is csatlakoztak hozzá. A klaszter célja a nemzetközi versenyképesség növelése mellett a hazai versenyképesség és hatékonyság növelése. A magyar IT szektorban működő cégek számos intelligens technológiai megoldást fejlesztettek, amelyekkel a gazdák előre tudják jelezni a termést, vagy a gazdálkodási szükségleteiket, növényvédőszer-, munkaerő-, vagy öntözési igényüket meg tudják tervezni - közölte a menedzser.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?