Válságban is nyomul és terjeszkedik a milliárdos magyar

agrarszektor.hu
A Szatmári Zoltán milliárdos nagybefektető érdekeltségeihez tartozó Naszálytej Zrt. vásárolhatja meg a felszámolás alatt álló Minna Tejipari Zrt. miskolci tejüzemét. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) már döntött arról, hogy engedélyezi a tranzakciót.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A GVH engedélyezte, hogy a váci Naszálytej Zrt. megvásárolja a felszámolás alatt álló Minna Tejipari Zrt. miskolci tejüzemét alkotó vállalkozásrészeket - közölte a hivatal. Ez azt jelenti, hogy a Naszálytej veheti meg az ingatlant a rajta lévő felépítményekkel, illetve az üzem tevékenységéhez kapcsolódó, működéshez szükséges eszközöket, valamint a "Minna KAUKÁZUSI KEFÍR", a "MINNA COOL MIX" és a "Minna minden napra" színes ábrás védjegyeket.

A Naszálytej Zrt. Szatmári Zoltán milliárdosi befektető cégcsoportjához tartozik. Szatmári jelentős érdekeltségeket mondhat magáénak az élelmiszeriparban, mivel a Naszálytej-Jásztej-Dunatej trió mellett komoly befektetései vannak a malomiparban is. Szatmári - 29,3 milliárd forintos becsült vagyonnal - 18. helyen szerepel a napi.hu "100 leggazdagabb magyarról" szóló idei litáján.

A GVH az összefonódás horizontális hatásainak értékelésekor megállapította, hogy ugyan mind a Naszálytej, mind a miskolci tejüzem foglalkozik nyerstej feldolgozásával, valamint egyes tejipari termékek előállításával és értékesítésével, de a két vállalkozás együttes magyarországi piaci részesedése mindkét árupiacon lényegesen 20% alatt marad, így az összefonódás nem jár horizontális hatással.

Egy kérelemről nem kellett döntenie a GVH-nak
A Naszálytej az összefonódás engedélyezésével egyidejűleg kérelmezte a GVH-nál, hogy megszerzendő irányítási jogait már a GVH döntése előtt is gyakorolhassa a felszámolás alatt álló vállalkozás felett. A GVH e végrehajtási tilalom alóli mentesülési kérelemről azonban nem hozott külön döntést, hiszen az összefonódás engedélyezéséről 15 napon belül döntött, így e kérelem elbírálására a hivatal szerint nem volt szükség

A GVH nem azonosított káros vertikális hatást sem, mivel a Szatmári-csoport és a Jászapáti-csoport nyerstej-értékesítésből, valamint a miskolci tejüzem és a Naszálytej nyerstej-beszerzésből származó együttes magyarországi részesedése nem éri el a 30%-os mértéket. Úgynevezett portfólió-hatással csak akkor kellene számolni, ha az egyes tejipari termékcsoportok elkülönült árupiacokat alkotnának. Ekkor a sajt értékesítésével ugyan bővülne a Naszálytej tevékenységi köre, de ezzel együtt sem érné el azt a 30%-os mértéket, amely felett káros portfolió-hatások jelentkezhetnének.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?