Olcsó disznón hízik Csányi cége és a hazai húsipar

agrarszektor.hu
Ritka jó évet zárhattak tavaly a talpon maradt nagy hazai húsipari vállalatok. A kiugró eredményesség arra vezethető vissza, hogy a felvásárolt sertések ára 20-25 százalékkal zuhant, miközben a húsárak jelentősen nem csökkentek. Az iparági hurrá hangulat az idei első félévben is folytatódhat, mivel az előrejelzések szerint addig nem várható sertésdrágulás sem nálunk, sem az unióban. A sertéstartók viszont a drasztikus áresés miatt hatalmasat buknak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy és meglepő profittal zárta az elmúlt évet a hazai húsipar, legalábbis ahhoz képest, milyen teljesítmény jellemezte a vállalatok gazdálkodását a korábbi években. A meghatározó hazai cégek sokáig inkább  veszteséggel vagy "nulla körüli" eredménnyel működtek, tavaly már viszont szinte mindegyikük jelentősnek mondható nyereséget ért el.

MTI-fotó: Ujvári Sándor

Azt már a tulajdonos gyulai önkormányzat hivatalosan is bejelentette, hogy a Gyulahús Kft. 500 millió forintos nyereséget ért el 5 milliárd forintos forgalom mellett 2015-ben. Ez húsipari szinten (is) kimagaslóan nagy, 10 százalékos árbevétel arányos nyereséget jelent. Az agrárszektor.hu információi szerint tavaly jelentősen növelte adózás előtti eredményét a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő Pick Szeged Zrt. is, az olasz tulajdonú Kométa 99 Zrt. és a szlovák Mecom Group s.r.o.-hoz tartozó szolnoki-békéscsabai Kaiser Food pedig a 2014-es veszteségből fordította át gazdálkodását nyereséges termelésbe 2015-ben.

Ha csak az árbevételi adatokat nézzük, érdekes módon nem a Csányi-féle Pick vezeti a hazai húspiacot, hanem az olasz érdekeltségű, szintén nyereségesen működő kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. A cég - a legutolsó, 2014-es mérlegadatok szerint - 72,9 milliárd forintos árbevételt ért el, míg a Pick 69,4 milliárdot. Az utóbbi években azonban csökkent a két vállalat közötti különbség, és biztosra vehető, hogy ismét Csányié lesz a húsipari vezető szerep, ha az idén megépül a bankvezérhez köthető mohácsi gigavágóhíd. Húsipari hírek szerint a Hungary-Meat-ben érdekelt Piero Pini húsipari befektető egyébként is arra törekszik, hogy egyre inkább lengyelországi - szintén hatalmas méretű - feldolgozójának termékeivel lássa el a magyar piacot (is).

Húsipari erősorrend (2014-ben, forint)
                                        Árbevétel                  Adózás előtti eredmény

Hungary-Meat Kft.        72 911 115 000              3 269 276 000
Pick Szeged                    69 440 537 000              2 234 837 000
Kometa 99 Zrt.              25 462 874 000                -250 813 000
Kaiser Food                    10 180 136 000             -2 951 157 000
Gyulahús Kft.                  4 598 627 000                  171 002 000

Forrás: ceginfo.hu

A látványos tavalyi teljesítményjavulás mögött egyértelműen az húzódik meg, hogy a húsipari költségek - ezen belül az önköltség 70 százalékát kitevő sertésárak - jelentősen estek az uniós szintű túlkínálat miatt. A 420-440 forintos korábbi kilónkénti sertésfelvásárlási árak az év végére 300-310 forintra süllyedtek, és ez legalább 20-25 százalékos árcsökkenésnek felelt meg.

Az Agrárgazdasági Kutatró Intézet szerint így alakultak a sertésárak:

 

Emellett a feldolgozók pozícióit erősítette az is, hogy más költségelemek - így például az energiahordozók - ára is mérséklődött, miközben a húsipari átadási árakat nem kellett jelentősen csökkenteni. Jót tett az élősertésekre és a félsertésekre vonatkozó, 5 százalékra redukált áfa is, mivel fehérítette a hússzektort, így a legálisan működő cégek piacot nyerhettek.

A húspiaci helyzet szépséghibája, hogy a felvásárlási árak csökkenése miatt a sertéstartók hatalmasat buktak. Korábbi termelői nyilatkozatok szerint önköltségük elérte a kilónkénti 380 forintot, ezért az alacsony felvásárlási árak - az úgynevezett állatjóléti és egyéb agrártámogatásokkal együtt is - eladott hízónként legalább 4-5 ezer forintos veszteséget eredményeztek.

Voltak azért "meglepetéscsődök" is
A húsipari eredményjavulás közepette meglepetésnek tűnhet, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő pápai húsipari csoport és a szintén jelentős piaci szereplőnek mondható törökszentmiklósi Surjány-Hús csődbe ment 2015-ben. E cégeknél főként adósságproblémák, illetve finanszírozási gondok lehetetlenítették el a termelést, bár az összes legális céget sújtó feketegazdaság, a sokszor irreálisan olcsó import vagy a multinacionális élelmiszerláncokkal szembeni kiszolgáltatottság is a lehetséges okok között szerepelt.

E szempontból a helyzet várhatóan az idei év első felében sem javul, mivel az uniós előrejelzések szerint az év közepéig nem valószínű a sertésárak növekedése a közösségi piacon. Ezek az árviszonyok tovább kedvezhetnek ugyanakkor a húsipari cégeknek, és például segíthetnek abban is, hogy a sertés tőkehús áfájának 5 százalékra mérséklése tartósabban mérsékelje a fogyasztói árakat a kiskereskedelemben. Mint ismert, a tőkehús áfája januártól csökkent 27 százalékról 5 százalékra, és az eddigi tapasztalatok szerint a kereskedők a jelentős adóváltozást továbbadták a vásárlóknak, vagyis a fogyasztói árak csökkentek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?