Nem állnak le - Újabb gyanús élelmiszereket égettek el

agrarszektor.hu
Két zöldségtételt is megsemmisített a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Heves megyében. Nyolc tonna káposztánál az ismeretlen eredet okozott problémát, míg egy 450 kilogrammos, lengyel származású burgonyatételben az úgynevezett gyűrűsrothadás betegséget mutatták ki. A Nébih a jövőben is fokozottan vizsgálja a zöldségeket és gyümölcsöket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A NÉBIH Heves-megyei ellenőrei egy, az M3-as autópályán megállított teherautóban tíz tonna káposztát találtak, ebből nyolc tonna terméknek sem a jelölése, sem a kísérő dokumentumai nem voltak rendben - közölte a Nébih. A nem megfelelően jelölt termék ismeretlen eredetű élelmiszernek minősül, és komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, ezért a tételeket egy komposztáló üzemben megsemmisítették.

Az előírásokat kijátszó zöldség-és gyümölcskereskedők termékei növény-egészségügyi kockázatot is rejtenek. Ilyenek például a megfelelő vizsgálatok és CMS-igazolás nélkül érkező lengyel burgonya szállítmányok, amelyeknél fenn áll annak a veszélye, hogy baktériumos gyűrűs rothadást okozó karantén károsítóval fertőzöttek. Ez történt egy egri forgalmazó esetében, aki nem tudta igazolni a 450 kilogramm, lengyel származású burgonyája gyűrűs rothadástól való mentességét és a NÉBIH laboratóriuma ki is mutatta a baktériumot. A tételt égetéssel semmisítették meg.

Az elmúlt években mintegy másfél tucat, lengyel származású burgonya tételnél mutatták ki a gyűrűsrothadás fertőzést, és a tételek egyike sem rendelkezett CMS-igazolással. Emiatt a NÉBIH kezdeményezte a Földművelésügyi Minisztériumnál, hogy a jövőben CMS-igazolás nélkül hazánkba érkező étkezési burgonya tételeket laboratóriumi vizsgálat elvégzése nélkül lehessen megsemmisíteni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 05:58