Magyar pálinka: mi főzzük, mi isszuk

MTI
Az idei Pálinka Országkóstolóra május 5-ig lehet nevezni, mintákat küldeni. Tavaly a kereskedelmi forgalomba került, illetve bérfőzött párlatok után összesen több mint 10 milliárd forint folyt be az állami költségvetésbe. A magyar pálinkák szinte teljes egészében belföldön fogynak el.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Még bő egy hétig, május 5-ig lehet nevezni és mintákat küldeni az idei Pálinka Országkóstolóra. Az eseményt Esztergomban tartják meg, az eredményt pedig várhatóan június második felében hirdetik ki az Országházban - közölte Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

A pálinkák közül 8 főkategóriában a két legjobb kerülhet majd be a főzőmesterek kiválóságait tartalmazó kiadványba, a Pálinkakiválóságok könyvébe. Tavaly az országos versenyre 327 mintát neveztek, és várhatóan az idén is 300 felett lesz a nevezések száma.

2016-ban a kereskedelmi forgalomba került pálinkák után mintegy 3,2 milliárd forint folyt be az állami költségvetésbe. A bérfőzött párlatok után 2016-ban nagyjából 7,2 milliárd forint jövedéki adót fizettek be, míg 2015-ben mintegy 8 milliárd forintot. A magyar pálinka döntő hányada belföldön fogy el, a kivitel mennyisége elenyésző mértékű.

Fazekas Sándor miniszter (jobbra) egy korábbi Országkóstolón (Fotó: Pelsőczy Csaba)

A múlt évben 965 ezer hektoliterfok (egy hektoliterfok 2 liter 50 százalékos pálinkának felel meg) került kereskedelemi forgalomba, az előző évben pedig 908 ezer hektoliterfok. A bérfőzött párlat mennyisége 2016-ban 4,3 millió hektoliterfok volt, míg 2015-ben 4,8 millió hektoliterfokra rúgott.

2015-től az FM eredetvédelemért felelős helyettes államtitkársága a Pálinka Nemzeti Tanáccsal (PNT) közösen, az Országos pálinka és törkölypálinka versennyel együtt szervezi meg a Pálinka Országkóstolót. Mihályi László, a PNT elnöke elmondta, hogy a Pálinkakiválóságok könyvét a szeptember 20-án kezdődő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) mutatják be a hozzá tartozó webes elérhetőséggel együtt. Az itthoni párlatokat népszerűsítő Nemzeti pálinkakiválóság programra és az Országkóstolóra a múlt évben mintegy 8 millió forintot fordítottak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?