Vészhelyzet a sertéspestis miatt: fokozzák az ellenőrzéseket

agrarszektor.hu
Az ukrán-magyar határ melletti, ukrán oldalon lévő Tiszaújlakon működő sertéstelepen augusztus 28-án 10 állat hullott el afrikai sertéspestis (ASP) megbetegedésben. Folyamatosan ellenőrzik az Ukrajnából Magyarországra beérkező húskészítményeket, az országba belépő járműveket a határátkelőhelyeken fertőtlenítik, ugyanis a fertőzött vaddisznók és házisertések illegális szállítása okozhatja a legnagyobb problémákat. A járványhelyzet alakulásának függvényében további rendelkezéseket is elrendelhet Magyarország az ukrán határ mentén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ukrán-magyar határ menti településeken felmérték a sertésállományokat a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal irányításával, ugyanis 10 állat elhullott afrikai sertéspestisben egy határ melletti sertéstelepen augusztus 28-án.

Az állategészségügyi szolgálat munkatársai felkeresték a legveszélyeztetettebb sertéstartó gazdaságokat, folyamatosan ellenőrzik a telepek járványvédelmi zártságát,

különös tekintettel a vaddisznóállományoktól történő izolációra, elrendelték a telep és az istállók bejáratánál történő fertőtlenítést, illetve folyamatosan ellenőrzik a mosléketetés tilalmának betartását is. Egyúttal tájékoztatást adnak az állattartóknak a betegség tüneteiről és a szükséges óvintézkedésekről - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.


Ebben a térségben a kültéren tartott sertésállományok tartási helyét kettős kerítéssel kell körülvenni a vadállománnyal való érintkezés megakadályozása érdekében. Ellenkező esetben a kültéri tartást meg kell tiltani. Ezen kívül ajánlott a termőföldről származó gabona 30 napos, illetve az almozásra használt szalma 90 napos tárolása felhasználás előtt.

Ezeket az intézkedéseket augusztusban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye román határ menti 10 kilométeres körzetében található településekre és vadgazdálkodási egységekre is kiterjesztették

 - írta a Nébih.

EZ IS ÉRDEKELHET
A betegség vírusa fertőzött vaddisznók, fertőzött házisertések illegális szállításával vagy az azokból készült húskészítményekkel kerülhet be Magyarországra. Az ukrán-magyar határátkelőhelyeken 2014 óta fertőtlenítik az országba belépő járműveket, és fokozottan ellenőrzik a személyes poggyászt, és az állati eredetű élelmiszereket elkobozzák. Belföldön is fokozottan figyelik a hatóságok az állatszállító járműveket az illegális szállítmányok kiszűrése érdekében. A vadászatra jogosultak közreműködésével 2014 óta zajlik a vaddisznóállomány vizsgálata.

Az országos főállatorvos egyik év eleji határozata további járványügyi intézkedésekről rendelkezett.

Az egész országban a sertések elpusztulását, vagy az afrikai sertéspestis gyanúját 24 órán belül jelentenie kell az állattartóknak az állategészségügyi szolgálat felé.

A vadászatra jogosultak kötelesek 24 órán belül bejelenteni az állategészségügyi hatóság felé minden elhullottan megtalált vaddisznót. Ezekből mintavétel történik az ASP vírusának kimutatására, illetve kizárására. Ezen kívül

a betegnek tűnő, bágyadt, bizonytalan mozgású vagy senyves vaddisznókat diagnosztikai célból ki kell lőni.

Az ukrán határ mentén található, egyes Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településekre és vadgazdálkodási egységekre pedig elrendelték a vadászatra jogosultak számára a vaddisznótetemek szervezett keresését, a megtalált vaddisznók tetemeinek elásását, a vaddisznó kocák, illetve egy év alatti vaddisznók fokozott kilövését, a zsigerek ártalmatlanítását, illetve a vaddisznók etetésének korlátozását. Az országos főállatorvosi határozatban felsorolt vadászterületekről valamennyi kilőtt vaddisznóból mintát kell küldeni afrikai sertéspestis kizárása érdekében, a vaddisznótest csak a vizsgálatot követően használható fel. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?