Óriási szenzáció lehet a most kifejlesztett borászrobot

agrarszektor.hu
Akár negyvenöt fokos lejtőn is felmegy az a vinbot névre keresztelt borászrobot, amely képes önállóan közlekedni a szőlőbirtokokon, miközben felvételeket készít az egyes növényi részekről. A robot adataiból megállapítható az egyes bogyók, fürtök érési ideje, és 10-15 százalékos szórással meghatározható a termés is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy hatvan hektáros szőlőbirtokon tesztelték a kutatók Portugáliában a vinbotra keresztelt szerkezetet, amelyet egy európai kutatási projektben készítettek. A robot érzékelőrendszerével képes elhelyezni magát a térben, közlekedik és adatokat is gyűjt.

Egyetlen kamerájával felvételeket készít a növényekről, majd ezeket elemezve megkülönbözteti a leveleket a szőlőtől, és ez alapján becsüli meg a várható termést.

A robotot az európai borászok versenyképességének javítása érdekében hozták létre a fejlesztők - hu.euronews.com.

A vinbot önállóan közlekedik a birtokon és a készített képeket feltölti az "éterbe" - fogalmazott a tesztelésben résztvevő egyik agrármérnök. Ott különböző algoritmusok feldolgozzák a képeket, és az eredmények alapján készül egy térkép a birtok különböző részeinek hozamairól.

A kutatók szerint a robot 10-15 százalékos szórással képes megjósolni a termést. A fejlesztők egy tartós, könnyen mozgó robottestet és nyílt forráskódú szoftvert használtak, és úgy vélik, a robot újabb eszköz lehet az úgynevezett precíziós szőlészet művelői számára.

A robot árát körülbelül harmincezer euróra becsülik. A kutatók szerint a hátralévő fejlesztés és tesztelés 2-4 évet vehet még igénybe, ezután kerülhet a robot a piacra.

Portugáliában akadnak olyan szőlőbirtokok, ahol viszonylag heterogén a terep. A vinbot negyvenöt fokos lejtőn is képes felmenni, így segítségével nehezebb terepen is azonosítani lehet a megfelelő zónákat. 

A robot képes arra, hogy megállapítsa, mikor érnek az adott helyen a szőlőszemek. Így ha valahol hamarabb érik egy adott területen belül a szőlő, ott már a szezon elején lehet szüretelni, így jobb minőségű bort lehet majd készíteni.

A robot lehetővé teszi a kutatóknak, hogy évről évre felmérjék minden egyes növény hozamát, illetve azt, mennyi és milyen minőségű termést hoznak. A robot működésével óriási adatbázis jön létre, de azért nem árt, ha a borászok nem mondanak le saját megfigyeléseikről sem - hangoztatják a kutatók.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?