Dömpingszerűen lepi el Európát a lengyel pulyka

MTI
Dömpingszerűen önti el a lengyel pulyka az európai piacot. Emiatt a tavalyinál nehezebb évre számít a piacvezető szarvasi Gallicoop Zrt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Negatívan hathat az idei pulykaforgalomra, hogy az európai piacot elöntötte a lengyel árudömping - közölte az MTI-vel Erdélyi István, a Gallicoop elnök-vezérigazgatója. Tavaly a lengyelek - a hivatalosan bejelentett adatok szerint - 520 ezer tonna pulykaterméket állítottak elő, így az uniós csatlakozásuk óta megháromszorozták kibocsátásukat, amelynek hatására január óta körülbelül 20 százalékkal esett a pulykamell ára.

Gondot okozhat az is, hogy a távol-keleti piacok még nem álltak vissza a madárinfluenza miatti visszaesés után. Az elrendelt importkorlátozást Japán, Dél-Korea és Hongkong már feloldotta, de egyelőre csak a korábbinál kisebb volumenben lehet odaszállítani termékeket. Várható ugyanakkor, hogy egy-két hónapon belül ismét megnyílik a dél-afrikai piac is.

Április végén új csomagolóüzemet helyezhetnek üzembe
Várhatóan április végére elkészül a Gallicoop új, 1,6 milliárd forint értékű csomagolóüzeme. A beruházás költségének 50 százalékát a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosítja, cserébe a cég további 25 dolgozó foglalkoztatását vállalta. Szeptember elején új készresütő géppel bővül a Gallicoop panírüzeme is, amelynek kapacitása ezzel 5,5 ezer tonnáról 8-8,5 ezerre nőhet. A társaság ma 1045 főt foglalkoztat.

A Gallicoop Zrt. adja a hazai pulykahús termelés 40 százalékát. A Gallicoop évente mintegy 8 ezer tonna húskészítményt, 5 ezer 500 tonna panírterméket és 22 ezer tonna húsárut értékesít, ennek mintegy 40 százalékát exportálja. Az elmúlt évet mintegy 600 millió forint nyereséggel zárta a cég, miközben árbevétele várhatóan 30,7 milliárd forintra csökken. Erdélyi István a tavalyitól némileg elmaradó, 400-600 millió forint nyereségre számít 2018-ban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?