Vigyázat: arzénos rizs a polcainkon!

agrarszektor.hu
Arzénnal szennyezett rizst, illetve puffasztott rizstermékeket talált a Tudatos Vásárlók Egyesülete Magyarországon. A szennyezőanyag "csak" súrolta az európai uniós határértéket - közölte az egyesület az MTI-vel. Arzén az összes vizsgált termékben jelen volt, míg a higany, a kadmium és az ólom ritkábban fordult elő.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A közlemény szerint a Tudatos Vásárlók Egyesülete szupermarketben, illetve bioboltban kapható 23 különböző rizst és 10 féle puffasztott rizst vizsgáltatott meg laboratóriumban. Kiemelték, hogy a Goodfood Bio puffasztott rizsszelet tengeri sóval elnevezésű terméknél az arzénszennyezettség megközelítette a kilogrammonkénti 0,3 milligrammos határértéket, valamint, hogy aTesco Rice Cakes (Natur puffasztott rizsszelet) esetében is az átlagnál magasabb arzén- és a kadmium-szennyezettséget mutattak ki a vizsgálatok. Utóbbi szennyezőanyagok az unió által megszabott határérték felét érték el.

A higany a tesztelt termékek többségében nem volt jelen, ólmot csak a minták negyedében találtak, a kadmiumot viszont a legtöbb termékből kimutatták, arzént pedig mindegyik tartalmazott.

 

Az Olaszországból származó Riso scotti "A" minőségű hosszúszemű rizsnél és a Goodfood Bio puffasztott rizsszeletnél az arzén mennyisége megközelítette az európai uniós határértéket. Az egyesület ezért kikérte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakvéleményét a termékekről. A Nébih álláspontja szerint a két terméknél még magas rizsfogyasztás esetén sem tekinthető az arzén szervezetre gyakorolt káros hatása kiemelkedőnek. Az egyesület vizsgálatában a puffasztott rizsek közül a Hamlet és a DmBio terméke bizonyult a legjobbnak, mivel mindkettőnél alacsony volt az arzén- és kadmium-szennyezettség, higanyt és ólmot pedig egyáltalán nem mutattak ki bennük.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?