Hongkong nem fél a magyar sertéshústól

agrarszektor.hu
Normál rend szerint szállítható a magyar sertéshús Hongkongba és Grúzia sem korlátozza a magyar sertéshús importját - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tegnap. Az Egyesült Államok pedig csak Heves megyét tekinti kockázatos körzetnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hivatal tájékoztatása szerint a hongkongi élelmiszerfelügyeleti hatóság csütörtök délután, míg a grúziai hivatal péntek délelőtt küldött hivatalos levelet Bognár Lajos országos főállatorvosnak arról, hogy a Magyarországon április 21-én vaddisznókban megállapított afrikai sertéspestis (ASP) miatt nem tartanak fenn importkorlátozásokat a magyar sertéshúsra. A helyi hatóságok, mérlegelve a magyar szakemberek által feltárt járványügyi helyzetről szóló tájékoztatást, nem tartották szükségesnek a házi sertés kereskedelmének korlátozását a vaddisznókban előforduló esetek miatt. A hongkongi hatóság emellett azt is jelezte, hogy amennyiben a járvány esetlegesen a házi sertés állományokra is átterjedne, nyitott a kétoldalú tárgyalásokra.

Kiemelték, hogy a betegség megjelenését követően a magyar állategészségügyi hatóság haladéktalanul megkezdte a tárgyalásokat a regionalizációra nyitott országok - például Szingapúr, Japán, Dél-Korea, Thaiföld - hatóságaival annak érdekében, hogy kizárólag a vaddisznó esetekkel érintett területről származó sertéshús termékekkel szemben vezessenek be korlátozásokat. A tárgyalások nemcsak a távol-keleti országokkal bizonyultak eredményesnek: az Egyesült Államok, Kanada, Új-Zéland és Macedónia területére már most is csak a Heves megyei érintett területről származó termékeket tilos feladni. Ukrajna, Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea aztonban még mindig Magyarország teljes területét veszélyesnek ítéli.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02