Őrületes az élelmiszerpazarlás Németországban: döntött a kormány

MTI
Az élelmiszerhulladék 50 százalékos csökkentését célzó stratégiát fogadott el szerdai ülésén a német kormány. Az évente 11 millió tonnás mennyiséget 2030-ig kellene megfelezni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az élelmiszerpazarlás elleni nemzeti stratégia szerint a politika, a gazdaság, a tudomány és a civil társadalom összefogásával lehet csökkenteni a hulladék mennyiségét. A politikának elsősorban a szabályok alakításában és a törekvések összefogásában van feladata. Ezt szolgálja az úgynevezett nemzeti párbeszéd fórum, amelyen a szövetségi hatóságoktól és a tartományi kormányoktól kezdve a termelőkön, feldolgozókon és kereskedőkön át a fogyasztókig valamennyi szereplő részt vesz. Az egyik fő téma a folyamatok optimalizálása, eljárások kidolgozása, amelyekkel csökkenteni lehet az élelmiszer előállítása, szállítása és felhasználása során keletkező hulladékot. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

További fontos terület a kutatás-fejlesztés és a digitalizáció lehetőségeinek kiaknázása, a többi között "okos" csomagolási technológiák kifejlesztése, amelyek a minőség megőrzésének időtartama mellett a tényleges fogyaszthatóság időtartamát is jelzik. A szövetségi kormány 16 millió eurót (5,1 milliárd forint) fordít ilyen kutatások finanszírozására. Szintén kiemelt ügy a lakossági fogyasztók érzékenyítése és felvilágosítása, aminek jelentőségét mutatja, hogy a háztartásokban keletkezik a legtöbb élelmiszerhulladék, fejenként átlagosan naponta 150 gramm, évente 55 kilogramm, összesen évente 4,4 millió tonna.

Az ellátási lánc valamennyi eleménél csökkenteni kell a hulladék mennyiségét, és nemcsak azért, mert világszerte 800 millió ember éhezik, hanem azért is, mert az élelmiszertermelés igen erősen igénybe veszi a természeti erőforrásokat. Ezt jelzi, hogy egyetlen alma előállításához 60 liter, egy kilogramm sajt előállításához ötezer liter víz szükséges.

A kidobott élelmiszer mennyiségének megfelezésével viszont évi hatmillió tonnával csökkenne az üvegházhatású gázok szén-dioxidban számolt kibocsátása, ami Németország teljes kibocsátásának 4 százaléka - emelte ki berlini tájékoztatóján Julia Klöckner szövetségi mezőgazdasági, élelmezésügyi és fogyasztóvédelmi miniszter. Ellenzéki pártok, fogyasztóvédelmi és civil szervezetek vegyesen fogadták a stratégiát. Bírálatokat leginkább az váltott ki, hogy a nemzeti párbeszéd fórumok munkájának eredménye a tervek szerint nem kötelező érvényű szabályok, hanem csupán ajánlások sora lesz.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?