Kész van már az eperlekvár? Gyorsan véget ér a befőzési szezon!

agrarszektor.hu
Szedd-magad akciókban már érdemes leszedni a befőzéshez szükséges mennyiséget, hiszen a magyar bogyós gyümölcs így már 500 forint körüli áron elérhető. A hazai szamóca a háromhetes esőzés után csak most kezd igazán édesedni. Sajnos a gombás betegségek is elérték a termést, alaposan meg kell nézni, mi kerül a kosárba. Az alábbi cikkben a szamócapiacot járjuk körbe a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet piaci jelentése alapján.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Akár hiszi, akár nem, a világon a legnagyobb mennyiségben termelt bogyós gyümölcs a szamóca. Termése az elmúlt tíz évben világszinten 57 százalékkal nőtt, és elérte a 9,2 millió tonnát. Európában található a világ legnagyobb  termelője, Spanyolország, csak aszamócaexportja122,3 tonnát tesz ki. Ez kétszer akkora mennyiség, mint amennyit a második helyezett Franciaország egyáltalán megtermel(szűk 60 ezer tonna). Ehhez képest Magyarországon az elmúlt években 700-800 hektárról 5-6 ezer tonna szamócát takarítottak be.

A májusi hűvös, esős idő lassította a gyümölcsök érését, illetve megjelentek a gombás betegségek is, ami terméskiesést okoz. Az országban megtermelt szamóca 90 százalékát belföldön fogyasztjuk el. Magyarország szamóca-külkereskedelmi egyenlege erősen negatív. Az import a magyar termés körülbelül felét teszi ki. A behozatal 5 százalékkal 3084 tonnára csökkent 2018-ban az előző évihez képest, a szamóca 47 százaléka Spanyolországból érkezett.


Az Európai Bizottság adatai szerint a közösségben a szamóca átlagos nettó termelői ára (2,03 euró/kilogramm) áprilisban 21 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában (2,58 euró/kilogramm), Franciaországban volt a legmagasabb (5,70 euró/kilogramm), míg Spanyolországban a legalacsonyabb (89 eurócent/kilogramm) szinten. A budapesti fogyasztói piacokon a 14. héten átlagosan 5600 forint/kilogramm áron jelent meg a magyarországi szamóca, amelynek a kínálat bővülésével a 22. hétre 900-980 forint/kilogrammra esett az ára.

Nemcsak Magyarország szorul rá a behozatalra, az egész unió szamócahiányos területnek számít: évente átlagosan 35 ezer tonna szamócát importál elsősorban Marokkóból. Az idei év első negyedévében a harmadik országokból 41 százalékkal 22,4 ezer tonnára nőtt a behozatal, csak Marokkóból 54 százalékkal több, 16,8 ezer tonna gyümölcs érkezett.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?