Kongatják a vészharangot a méhészek: kegyetlen méhpusztulást okozhat a koronavírus

Kongatják a vészharangot a méhészek: kegyetlen méhpusztulást okozhat a koronavírus

agrarszektor.hu
Teljesen tönkreteheti a kínai mézpiacot a koronavírus, a járvány megfékezésére elrendelt utazási tilalom miatt ugyanis nehezebben mozognak a kínai méhészek, ezáltal pedig a méhek akár hetekig is táplálék nélkül maradhatnak, ami a pusztulásukhoz vezethet. A méhek számának csökkenése, valamint a tavaszi beporzás elmaradása több százezer kínai méhész megélhetését veszélyeztetné.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Aggódnak a kínai méhészek, a koronavírus megfékezésére elrendelt utazási tilalom miatt ugyanis nehezebben mozognak, ami azt jelenti, hogy a méhek akár hetekig is táplálék nélkül maradhatnak, ez pedig a pusztulásukhoz vezethet - írja a Reuters-re hivatkozva a Világgazdaság. Egy hszincsiangi méhész elmondása szerint háromszáz kaptára maradt felügyelet nélkül az otthonától 200 mérföldre lévő gazdaságban, ráadásul ha a méhek elpusztulnak, akkor oda az egész éves jövedelme. A méhek számának csökkenése, valamint a tavaszi beporzás elmaradása 300 ezer kínai méhész megélhetését veszélyeztetné, valamint a mézpiacot, illetve a beporzásra támaszkodó növények termelését is jelentősen visszavetné.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A vírusügyi intézkedések miatti veszteségeket elismerve a Kínai Méhészettudományi Szövetség arra biztatja a méhészeket, hogy lépjenek kapcsolatba a helyi hatóságokkal annak érdekében, hogy a méhekhez utazhassanak táplálás céljából. Peking felkérte a helyi önkormányzatokat, hogy minimalizálják az állatok, illetve az állati takarmányok szállításának korlátozását - külön kiemelve a méheket - a végrehajtás azonban körülményes.

Kína évente körülbelül félmillió tonna mézet termel, a globális termelés körülbelül egynegyedét adva - ezzel pedig a világ legnagyobb méztermelőjének számít. Az Európai Unióba, valamint az Egyesült Államokba több mint 100 ezer tonna kínai méz érkezik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?