Durván megugrott a burgonya iránti kereslet a koronavírussal érintett országokban

Durván megugrott a burgonya iránti kereslet a koronavírussal érintett országokban

agrarszektor.hu
Megosztott az európai burgonyapiac, az észak-amerikain pedig bizonytalanság uralkodik. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elemzése szerint azokban az országokban, ahol a koronavírus jelen van, növekszik a kereslet, de különösen a helyi termékek iránt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az olaszországi kereslet rövid ideig megháromszorozódott a járvány kezdetén, és a spanyol termelők is alig tudtak lépést tartani a kereslettel, olvasható a NAK oldalán. Hollandiában, Belgiumban és Németországban a piac ismét lassult, ami azt jelenti, hogy az árak alacsonyan vannak. A közelmúlt esőzései miatt a Benelux-államokban még nem ültettek burgonyát. Az észak-amerikai piac még bizonytalan a burgonya rendelkezésre állása miatt, a csendes-óceáni térségben az időjárási viszonyok alacsonyabb hektáronkénti termést eredményeztek. A burgonya árai Kínában magasak a korlátozott kínálat és kereslet miatt.

Hollandia: csökkenő burgonya export, nyomott árak

Nemzetközi szinten csökkent a fogyasztás a koronavírus-járvány miatt, stabilak a készletek, így a célországok, ahova általában szállítanak, most nem vásárolnak. Jelentős ügyfélvisszaesés tapasztalható a vendéglátó-ipari és idegenforgalmi szektorban, hiszen a korlátozások okán a vállalkozások jelentős része bizonytalan időre bezárt. Ez nyomást gyakorol az árakra is. Agria burgonyát 19-20 eurocentért lehet megvásárolni, a friss fogyasztásra szánt burgonya ennél is olcsóbb, 15 eurocent/kilogramm. Az időjárást illetően az esőzés nem könnyíti meg a termelést, a munka várhatóan áprilisig nem kezdődik meg.

Belgium: az esős időjárás lehetetlenné teszi a burgonyaültetést

A belga burgonyapiac jelenleg stabil, és a termék minősége a tavalyi száraz nyár ellenére is jó. Az árak kissé csökkentek, mert az enyhe tél miatt a kereslet kissé elmaradt. Az elmúlt hetekben a jelentős mennyiségű eső miatt a termelők várhatóan egyelőre nem lesznek képesek ültetni. Ez a jelenlegi készletgazdálkodást is befolyásolhatja, hiszen ha az idő huzamosabb ideig esős marad, tovább kell, hogy kitartson a jelenlegi készlet.

Németország: az egyiptomi szezon kezdete

Noha az értékesítés lassult, az emberek általában elégedettek a jelenlegi piaci helyzettel, és lassan kezdődik az importszezon is. Olaszország, Ciprus, Izrael és Egyiptom a legnagyobb burgonya-beszállítóik. A közelmúltig Izrael volt a piacvezető, de most Egyiptomnak sikerült egy jó piaci pozíciót elérnie a Princess fajtának köszönhetően. Ez a kis prémium burgonya különösen népszerű márciusban és áprilisban. A Német Mezőgazdasági Minisztérium külön felhívta a lakosok figyelmét arra, hogy az importált élelmiszer a jelen járványügyi helyzetben sem veszélyes.

Ausztria: jó értékesítés a belföldi piacon

A belföldi értékesítés Ausztriában némileg stabilizálódott. Az export viszont nagyon lelassult, így a raktárkészlet bőséges. Az emelkedő hőmérséklet miatt a nem hűtött tárolóban levő burgonya már nem tartható túl sokáig, ez a későbbiekben még okozhat problémákat.

Franciaország: erőteljes különbség a régiók között

A mennyiség és a minőség idén jó volt Champagne-ban, azonban más régióknak foglalkozniuk kellett a késői betakarítással, ami befolyásolta a minőséget. Emiatt néhány termelő számára ez a szezon hosszabb lesz, mint az előző.

Olaszország: megháromszorozódott kereslet

A burgonya értékesítése jelentősen megnőtt a kiskereskedelemben, és a feldolgozóipar iránti kereslet is nőtt. A nagykereskedelmi piacokon és a vendéglátószektorban visszaesett az értékesítés. Az olaszországi koronavírus-járvány kezdetén, különösen a korai napokban, amikor az emberek féltek karanténtól, pánikszerűen bevásároltak. A kiskereskedelem iránti kereslet ezzel megháromszorozódott. A helyzet ezután ismét normalizálódott, és elindultak az első exportszállítmányok is Svájcba.

Az olaszok nagy erőfeszítéseket tesznek a vírus megállítására, és a kereskedelmi szektorban érintett vállalatok egyelőre a szokásos módon működnek. A csomagolóanyagokból sincs hiány, így folyamatos a burgonya be- és kirakodása. Szicíliában Syracuse környékén egy hete kezdődött az újburgonya betakarítása, és az értékesítés is jól indult, de jelen pillanatban nem tűnik túl fényesnek a jövő a termelők szerint.

Spanyolország: a kereslet gyorsan emelkedik

Januárban és februárban, két csendesebb hónap után Spanyolországban a burgonya iránti kereslet növekedett a koronavírus kimutatását követően. Az egyik legnagyobb spanyol termelő szerint szinte lehetetlen kielégíteni az összes igényt. Eddig a burgonyaszezon jól néz ki az árak szempontjából. Átlagosan 28-35 eurocent/kilogrammot fizetnek a legjobb minőségű termékeknél. A jó időjárási viszonyok és az enyhe hőmérséklet miatt Murciában és Andalúziában ráadásul korábban várható újburgonya. Elkezdődött a betakarítás a Kasztília-La Mancha és Kasztília-León régiókban is. Jelenleg a spanyol piacon található burgonya Franciaországból (egész évben elérhető), Egyiptomból, Marokkóból és Algériából származik.

Kína: magas árak

Jelenleg magas a burgonya ára a kínai piacon. Ennek oka nemcsak a koronavírus, amely megnehezíti a szállítást, ennélfogva lelassítja a kereskedelmet, hanem az is, hogy a készletek ebben az évben valamivel kisebbek. Három olyan terület van Kínában, ahol burgonyát termesztenek. A jelenlegi kínálat Dél-Kínából származik. Májusban a keleti országrészen fogják megkezdeni a betakarítást.

A kínaiak a burgonyát exportálják is, de a kereskedelem a koronavírus miatt jelenleg lelassult. A pillanatnyi magas árak miatt a kínai burgonya kevésbé vonzó a nemzetközi piacon. Várható, hogy az új betakarított területek belépésével és a készlet emelkedésével az elkövetkező hónapokban az ár lassan ismét esni fog, majd az export is várhatóan növekedésnek indul.

Észak-Amerika: bizonytalanság

Az észak-amerikai burgonyakínálat a szezon kezdete óta korlátozott. 2019 tavaszán a fagy nagy veszteséget okozott. A hektáronkénti hozamok szignifikánsan alacsonyabbak voltak, és a betakarított burgonya mérete is jóval kisebb volt a hagyományoshoz képest. Ezt követően októberben, Idahóban újabb fagy volt, amely a termés 20-25%-át érintette.

Jelenleg nagy a bizonytalanság van a burgonya piaci elérhetősége és a tárolt burgonya minősége kapcsán. A koronavírussal kapcsolatos kritikus helyzet is csak ráerősít erre a bizonytalanságra. Tekintettel az eladott burgonya mennyiségére, az elmúlt 30-90 napban a kiskereskedelemben változás történt. A szupermarketek folyamatosan kérik a pultok feltöltését és szemmel láthatóan gyorsan túl is adnak az árukon.

A vörös héjú burgonya kínálata jelenleg kicsi, ám a vártnál hosszabb ideig volt a piacon. A sárga héjú burgonya új készletei már elérhetők, de most ez fogy a leggyorsabban. A fehérhúsú burgonyakészlet ebben a hónapban el fog fogyni, de ezzel lehetővé teszi az első új termés piacra lépését Észak-Floridában. Még mindig sok a bizonytalanság a vöröses barnás héjú burgonyával kapcsolatban, bár júliusig nem várható hiány. Ez utóbbi ára amúgy 15-20%-kal emelkedett.

Ausztrália: száraz idő Tasmániában

2019-ben 50005 tonna burgonyát exportáltak, ami 10%-os növekedést jelent, míg az export értéke 4%-kal nőtt. A tasmániai termelők azonban a legszárazabb burgonyaültetési időszakkal szembesülnek, miközben a vízgazdálkodás továbbra is fennálló probléma.

Új-Zéland: alacsonyabb hozamok

Az ország időjárása eddig nagyon szokatlan volt ebben a szezonban, és ez befolyásolja a burgonya hozamát. Egyes szakértők szerint ez a mostani a 10-15 év alatt a legnehezebb időszak. A hozamok elsősorban Pukekohe-ban csökkennek, míg a Manawatu régió átlagos hozamot vár. Canterbury termesztésének nagy részét ebben a hónapban takarítják be.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?