Brojlerszövetség: jövő hétig tarthat a roham a boltokban

Brojlerszövetség: jövő hétig tarthat a roham a boltokban

agrarszektor.hu
Még a jövő hétig kitarthatnak a sorok a hentesek előtt, ezt követően várhatóan helyreáll a rend a hazai csirkehúspiacon. Bár egyes kereskedők igyekeztek kihasználni a helyzetet, tényleges árrobbanás nem történt, a feldolgozók mindössze 5-8 százalékkal emelték az árakat - írja a Magyar Nemzet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A koronavírus-járvány hatására az ilyenkor szokásos mennyiség duplájára érkezett megrendelés az elmúlt hetekben a hazai csirkefeldolgozókhoz. Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke szerint bár a magyar csirkehúságazat import nélkül is képes teljes egészében ellátni a magyar piacot, a hirtelen megemelkedett keresletre egyik napról a másikra sem a csirketartók, sem a feldolgozók nem tudtak reagálni. A termelés azonban folyamatos, így ha rövid időre elő is fordult hiány a boltokban, néhány napon belül minden kereskedő fel tudta tölteni a készleteit magyar csirkeáruval - írja a Magyar Nemzet.

A megnövekedett keresletet a szövetség elnöke szerint két hullám is táplálta. Egyrészt a lakosság a koronavírus-járvány okozta pánikban elkezdett tartalékolni, sokan töltötték fel a családi fagyasztókat. Ennek a pánikvásárlásnak azonban a szakember szerint hamarosan vége lehet, amint a vásárlók rájönnek, hogy holnap, holnapután és az azt követő napokon is lesz áru a boltokban. Hosszabb távon magasabb szinten tarthatja a keresletet azonban, hogy az iskolák és tanintézmények bezárásával 600-700 ezer fiatal maradt otthon. Az ő étkeztetésükről ezentúl a menza helyett a családnak kell gondoskodnia.


A fogyasztás hirtelen megugrását egyes kereskedők igyekeztek kihasználni, volt olyan hentesüzlet a fővárosban, ahol 3000 forint körüli áron kínálták a csirkemellfilé kilóját. Bárány László szerint ekkora áremelést semmi sem indokol. Az élő csirke ára valóban nőtt, a drágulás azonban csak néhány százalékos volt. Az áremelés mögött elsősorban a különböző külföldről érkező takarmány-alapanyagok és vitaminok drágulása, valamint az állattartók körében a járvány miatt kialakult bizonytalanság áll.

Az átadási árak összességé­ben 5-8 százalékkal emelkedtek, ami a csirkecombnál 50-60, a csirkemellnél 80-100 forintos drágulást jelent.

Ha egy árusítóhely 1450 forintért megkapja a csirkemellet és 3000 forintért árulja, akkor illik rá az arcátlan jelző - fogalmazott az elnök. Majd megjegyezte: további néhány százalékos áremelkedés még elképzelhető, de a krízis után néhány hónapon belül az árak és a költségek is visszarendeződnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?