Kész, vége? Eltűnhet a magyar hagyma a boltokból?

Kész, vége? Eltűnhet a magyar hagyma a boltokból?

agrarszektor.hu
A magyaros ételek egyik fontos alapanyaga a vöröshagyma, amiből éves szinten fejenként átlagosan 10-12 kilót fogyasztanak a magyarok. Jóllehet, a zöldség keresettsége az évek során nem csökkent, a magyarországi termőterületek nagysága és az éves terméshozam is hanyatlóban vannak, így már a régi makói hagyma hírneve sem a régi. A HelloVidék egy Békés megyei hagymatermesztőt kérdezett, mi állhat a jelenség hátterében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A világ legtöbb hagymáját, nem túl meglepő módon, Kínában termesztik, évi 24 millió tonnát, amit a 19 milliós India és az egyaránt 3-3 milliót termelő Egyiptom és az Amerikai Egyesült Államok követnek. 2017-es adatok szerint Európában a hagymanagyhatalmakhoz képest az intenzív növénytermesztést folytató Hollandia vezet 1,4 millióval, amit Spanyolország, alig lemaradva, 1,3, Ukrajna pedig 1 millió tonnával követ. Magyarország ehhez képest az éves közel 40 ezer tonnájával (ez 2018-as KSH-adat) messze-messze elmarad az élbolytól, miközben a termőterületek nagysága folyamatosan csökken, a behozni kényszerült import aránya pedig nő. A magyar vöröshagyma aranykorát az 1970-es években élte, akkoriban 11 ezer hektáron folyt a termelés, ami mára csekély 1500 hektárra zsugorodott, írta meg a HelloVidék.

Jelenleg a legnagyobb arányban Csongrádban termesztenek, ezt követi Békés, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron megyék, gyakorlatilag az országos hagymatermesztés közel 90%-a ezeken a területeken folyik. Noha az egy hektáron betakarított termésátlag növekvő tendenciát mutat, a hazai termelők még így sem képesek lefedni a magyar igényeket, ezért az külföldi termék mennyisége évről évre gyarapszik, 2014-ben 9 ezer, 2018-ban pedig már 20,5 ezer tonna volt. A lehetséges okokról a HelloVidék egy, a Békés megyei Kamuton gazdálkodó termelőt kérdezett.

Földesi István 2011 óta foglalkozik intenzív hagymatermesztéssel közel 30-35 hektáron, ami mellett a Kamut-Gyúrpusztai Kft. ügyvezetőjeként segíti a környéken gazdálkodók mindennapos munkáját, kezdve a gépi szolgáltatásoktól a vetőmag, a műtrágya és a növényvédő szerek beszerzésén át egészen az értékesítésig. Míg Makón a vöröshagyma termőterülete a tizedére esett vissza, addig Békés megyében nem hagyják veszni a zöldség hírnevét, az országos termésmennyiség egyötödét itt termelik meg. A kamuti hagymatermesztő a NAK hagymacsoportjától 2019-ben elismerő oklevelet vehetett át a hagymatermesztés ügyében végzett aktív tevékenységéért, noha kitartó törekvései ellenére a növény termesztésével és értékesítésével kapcsolatos problémák még korántsem oldódtak meg.

Földrajzórán mindenki megtanulta, hogy Magyarország éghajlata mérsékelten kontinentális, de a klímaváltozás következtében ez évről évre szignifikánsan változik, így a hagymatermesztés feltételei is egyre kevésbé biztosítottak. Földesi István elmondta, hogy az árutermelő hagymatermesztés jelenleg kizárólag öntözött körülmények között képzelhető el. Hőség, valamint napi 25 Celsius-fokos átlaghőmérséklet felett ugyanis nem fejlődik a hagyma. A szeptemberi forróságban nehéz kikeleszteni az áttelelő hagymát.

Ha tovább melegszik, úgy járhatunk, mint a málnával és krumplival: alkalmatlanná válik a klíma a termeléshez

- mondta Földesi István.

A változó időjárás, kezdve a növekvő éves középhőmérséklettel, a melegebb nyarakkal és az enyhébb telekkel, az idegen fajok megtelepedésének is kedveznek. Ezek sokszor a meleg égöv észak felé tolódásával kúsznak országról országra, még máskor a távoli országokból érkező import áruval érkeznek úgymond "illegálisan", ha pedig kellemes a környezet, gyarmatosítóinkhoz hasonlóan új hazájukat üdvözlik Magyarország képében. A legtöbb invazív kártevő a vöröshagymára nincs hatással, Földesi István csupán egyet, a dohánytripszet emelte ki, a gyomok kapcsán pedig azt hangsúlyozta, nem a külföldről behurcolt fajok számának növekedésével van a probléma, hanem az ezek ellen bevethető irtószerek csekély mennyiségével.

A kamuti hagymatermesztő szerint nemhogy a külhonról betelepült, de már az őshonos fajok hatékony irtása sem megoldott, így - engedélyezett szerek híján - mind az évelők, mind a magról kelők, mint például a parlagfű esetében nagy fejtörést okoz az irtás, a termelőknek sokszor csak a költséges és időigényes kézimunka szerepel a palettájukon. Folyamatosan keresik a használható készítményeket, amikhez igyekeznek megszerezni a szükséges engedélyeket is, de a hatóságok malmai igen lassan őrölnek.

A változó klimatikus viszonyokra a tudomány kijátszhatná a fajtanemesítés ütőkártyáját, amivel olyan jól termő magyar hagymát kísérletezhetnének ki, ami a megváltozott körülményekhez gond nélkül igazodni tudna, Földesi István szerint azonban ennek jeleit egyáltalán nem látni. Éppen ezért, mivel a nehezítő körülmények miatt egyre többen hagynak fel a hagymatermesztéssel, a kereslet viszont nem csökken a népszerű zöldség iránt, aminek a magyar termelők csak az 50-60%-át tudják kielégíteni, egyre több import zöldségre van szükség. A friss hazait jellemzően 6-8 hónap alatt elkapkodják, utána pedig marad a holland, a német, az ausztriai vagy a szlovák.

Konkrétan ez ellen nem tesz senki semmit, aminek a direkt hatását éreznénk. Közvetett próbálkozások vannak, de egyelőre a nemzetközi piaci helyzettől függ, hogy milyen áron és volumenben szakad ránk a külföldi áru. A magyar áru promótálása, a kereskedelmi láncok ez irányba noszogatása, a bejövő áru fokozott ellenőrzése, a hazai áfa százalékos csökkentése segíthetne

- árulta el Földesi István.

Mindemellett az életkörülmények és az életvitel is jelentősen változtatott a hagymavásárlási szokásokon. A korábbi gyakorlattal ellentétben, ami még bevett szokás volt két generációval ezelőtt, az emberek már nem zsákszámra vásárolják és tárolják egész télen a zöldséget, hanem akkor vásárolják, amikor épp szükség van rá. A magyar termelőknek ehhez, ha a gépparkon nem is, de a tárolási gyakorlatukon jelentősen változtatniuk kellene, így a most jellemző 6-8 hónapos ellátottságot reális célként akár 9-11 hónapra is feltornázhatnák, amivel akár az importuralmat is derékba törhetnék.

Szerintem a szántóföldön nincs lemaradásunk. Talán túlságosan ráálltunk a mennyiségi termelésre. Ha szerényebb termésátlagokat céloznánk meg, jobb lenne a minőség, ami a tárolhatóságot jelentősen befolyásolja. A betakarítási, betárolási, tároló- és feldolgozó, csomagoló technológiában nagy a lemaradás, de komoly fejlesztések folynak szigetszerűen termelőknél

- magyarázta Földesi István.

A romló magyarországi adatokra reagálva a NAK 2017-ben létrehozta a hagyma munkacsoportot, amelynek elsődleges feladata az volt, hogy hatékonyabbá tegye a termelést és piacszervezést. Bár a hazai termesztők nagy részét tömörítő szervezet azóta is működik, az elért eredmények a kamuti hagymatermesztő szerint nem hozták az általuk vártakat.

A munkacsoport léte és működése sem a termelők számában, sem a termőterület nagyságában nem hozott fellendülést. Földesi István elárulta, hogy a hagyma munkacsoport célja szerinte a stabilitás elérése volt. Viszont a javaslataikból se valósult meg semmi, ami javította volna a termelők sorsát. Az jobb lett, hogy a termelők többet beszélnek egymással, és hogy ritkábban vezetik meg őket az ellenérdekű felek, gyorsabban terjednek az információk, és a hagyma fajtabemutatók rendre nagy látogatottsággal, jól sikerültek

Arra a kérdésre, hogy miként látja a kamuti hagymatermesztő, hogyan érinti a március óta tartó vészhelyzet kihirdetése és a koronavírus miatti korlátozások a vöröshagyma-termesztők mindennapjait, ami kapcsán megszólalónk óvatosan, mégis biztatóan nyilatkozott. Földesi István szerint a járvány hatása kiszámíthatatlan, hasonló lesz, mint a többi zöldségnövény esetében. A kézi munkaerőt mindez nem befolyásolta a térségben, viszont ahol külföldiek dolgoznak, ott a zöldségtermesztésben nagy problémák vannak. A kis- és nagybani piacok szerepe már az előbbi években csökkent, ami ennek következtében felgyorsulhat. Az árakat a hazai termelői viselkedés, de főleg a nemzetközi kínálat és ár befolyásolja. Földesi István szerint ha a külföldi termékek útját a magyaréhoz hasonlóan (áfa, szermaradványok, stb.) nem nehezítik, a hazai termelők továbbra is versenyhátrányban lesznek. A kamuti termelő szerint a koronavírusnak erre nincs hatása.

A tavalyi duplájára szökő vöröshagyma ára időközben mérséklődött, ám nehéz megmondani, hogy idén tapasztalhatunk-e hasonlóan kiugró árnövekedést. Ahogy Földesi István is utalt rá, a magyar árképzésre jelentős hatással vannak a külföldi termésátlagok és az import zöldségek árai is, így csak remélni lehet, hogy az idei évben a szokott áron szerezhetjük majd be ételeink egyik legfőbb alapanyagát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06